Creme brulee


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 40 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6-7 żółtek jaj (w zależności od wielkości)
  • kilka łyżek cukru do karmelizowania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • palnik cukierniczy
  • 6 płaskich foremek do zapiekania
  • rondelek
  • miska
  • folia aluminiowa

Porada szefa kuchni

Do karmelizacji cukru najlepiej użyć specjalnego palnika kuchennego. Można go kupić w popularnych sklepach z akcesoriami do domowej kuchni. Można także karmelizować cukier pod mocno rozgrzanym górnym grillem w piekarniku, niestety, efekt nie będzie tak zadowalający, jak w przypadku użycia palnika.

Crème brûlée po francusku znaczy "przypalony krem". Ten deser jest jedną z największych międzynarodowych gwiazd słodkiej sceny kulinarnej i podbił serca oraz podniebienia milionów ludzi na całym świecie. Jego konsystencja w połączeniu z chrupkością skorupki daje niecodzienne uczucie w ustach. Przepis na creme brulee nie wymaga wielu składników oraz doświadczenia kulinarnego.

Przepis na: Creme brulee

  1. Do rondelka przelej śmietankę, dodaj cukier.
  2. Strąk wanilii przekrój wzdłuż na pół, ostrą końcówką noża zeskrob nasionka i dodaj do śmietanki.
  3. Śmietankę gotuj na małej mocy palnika cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij z palnika i zostaw na chwilę, aby nieco ostygła.
  4. Żółtka przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, starając się ich za bardzo nie napowietrzyć.
  5. Do żółtek wlewaj po trochu śmietankę cały czas mieszając.
  6. Uderz energicznie miską z mieszanką w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  7. Masę rozlej do foremek.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez około 35 minut. Krem powinien być dość sztywny, o konsystencji galaretki. Ostatecznie stężeje w lodowce.
  9. Foremki zostaw do przestudzenia. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.
  10. Foremki wyjmij z lodówki. Na każdą porcję wsyp równomiernie 1 – 1,5 łyżki cukru.
  11. Cukier karmelizuj przy pomocy palnika, aż powstanie złocista skorupka.
  12. Deser podawaj od razu po przyrządzeniu.