Creme brulee


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 40 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6-7 żółtek jaj (w zależności od wielkości)
  • kilka łyżek cukru do karmelizowania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • palnik cukierniczy
  • 6 płaskich foremek do zapiekania
  • rondelek
  • miska
  • folia aluminiowa

Porada szefa kuchni

Do karmelizacji cukru najlepiej użyć specjalnego palnika kuchennego. Można go kupić w popularnych sklepach z akcesoriami do domowej kuchni. Można także karmelizować cukier pod mocno rozgrzanym górnym grillem w piekarniku, niestety, efekt nie będzie tak zadowalający, jak w przypadku użycia palnika.

Crème brûlée po francusku znaczy "przypalony krem". Ten deser jest jedną z największych międzynarodowych gwiazd słodkiej sceny kulinarnej i podbił serca oraz podniebienia milionów ludzi na całym świecie. Jego konsystencja w połączeniu z chrupkością skorupki daje niecodzienne uczucie w ustach. Przepis na creme brulee nie wymaga wielu składników oraz doświadczenia kulinarnego.

Creme brulee przepis

  1. Do rondelka przelej śmietankę, dodaj cukier.
  2. Strąk wanilii przekrój wzdłuż na pół, ostrą końcówką noża zeskrob nasionka i dodaj do śmietanki.
  3. Śmietankę gotuj na małej mocy palnika cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij z palnika i zostaw na chwilę, aby nieco ostygła.
  4. Żółtka przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, starając się ich za bardzo nie napowietrzyć.
  5. Do żółtek wlewaj po trochu śmietankę cały czas mieszając.
  6. Uderz energicznie miską z mieszanką w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  7. Masę rozlej do foremek.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez około 35 minut. Krem powinien być dość sztywny, o konsystencji galaretki. Ostatecznie stężeje w lodowce.
  9. Foremki zostaw do przestudzenia. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.
  10. Foremki wyjmij z lodówki. Na każdą porcję wsyp równomiernie 1 – 1,5 łyżki cukru.
  11. Cukier karmelizuj przy pomocy palnika, aż powstanie złocista skorupka.
  12. Deser podawaj od razu po przyrządzeniu.