Zielone curry ze szpinakiem i krewetkami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1 limonkę
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki chili
  • 200 g surowych krewetek
  • czerwona papryczka do dekoracji
  • 100 g ryżu basmati

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka z małymi oczkami

Porada szefa kuchni

Aby zła­go­dzić ostrość i tym samym nadać cało­ści kwia­to­wego aro­matu spe­cy­ficz­nego dla tego dania, dodaj odro­binę star­tej, wierzch­niej skórki z limonki i pokro­jone w małą kostkę kawałki śred­nio doj­rza­łego (deli­kat­nie twar­dego) mango.

Jeśli macie ochotę na coś egzo­tycz­nego, to dobrze tra­fi­li­ście! W orien­talną podróż zabie­rze Was taj­skie zie­lone curry ze szpi­na­kiem i krewetkami. Przy­godę z tą spe­cy­ficzną kuch­nią naj­le­piej zacząć od tej potrawy, bo jest jej kwin­te­sen­cją. Deli­kat­nie pikantna, jed­nak pozwala na wyczu­cie pozo­sta­łych sma­ków poza ostro­ścią. A, i trzeba zazna­czyć, że zie­lone curry, to bar­dzo pożywna potrawa.

Przepis na: Zielone curry ze szpinakiem i krewetkami

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Podsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym.
  3. Dodaj pastę curry i przesmaż jeszcze przez chwilę. Wlej trochę wody, żeby imbir z czosnkiem się nie przypaliły.
  4. Umyj i poszatkuj szpinak. Przełóż na patelnię i przesmaż do momentu „zwiędnięcia”.
  5. Całość zalej mleczkiem kokosowym i pozostałą wodą.
  6. Dodaj startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok.
  7. Dodaj krewetki. Jeżeli były mrożone, nie zapomnij ich wcześniej rozmrozić w lodówce.
  8. Całość dopraw chili i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
  9. Zielone curry podawaj z ryżem.