Sernik na zimno


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Spód:

  • 200 g ciastek Digestive
  • 100 g miękkiego masła
  • Masa:

  • 8 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 kg sera President
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 200 g ulubionych świeżych owoców
  • 1 galaretka instant

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • mikser
  • tortownica o średnicy 26 cm
  • mały rondel

Porada szefa kuchni

Aby masa serowa była gęstsza, dodaj do niej odrobinę kaszy manny. Jeśli obawiasz się, że ciasto utknie w blasze, możesz ją uprzednio wyłożyć folią spożywczą. Dzięki tej sztuczce sernik z łatwością wyjdzie z formy. Na koniec zdejmij z niego folię spożywczą i oprósz jego boki kaszą manną..

Gdy przygotowywałam ten deser, właśnie rozpoczął się sezon na truskawki. Co prawda, można jeszcze je dostać na niektórych straganach, lecz są to późne odmiany. Proponuję zatem użyć do sernika tych owoców, na które rozpoczyna się sezon lub jest już w pełnym rozkwicie. Moje propozycje to: soczyste brzoskwinie, słodkie czereśnie, pyszne maliny, leśne jagody lub dorodne porzeczki.

Przepis na: Sernik na zimno

  1. Masło na spód sernika rozpuść w rondelku i odstaw, aby ostygło.
  2. Herbatniki rozkrusz na bardzo drobno, a następnie wsyp je garnka z ostygniętym masłem i bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 26 cm i dokładnie ugnieć całość, aby było zwarte.
  4. Gotowy spód wstaw do zamrażarki na 10 - 15 minut, aby zastygło.
  5. Rozpuść masło do sernika w rondlu i odstaw na bok aby ostygło.
  6. Żelatynę namocz w 100 ml ciepłej wody.
  7. 8 żółtek ubij z cukrem pudrem przy pomocy miksera, aż uzyskasz jasną masę.
  8. Następnie do całości dodaj ser i miksuj, do uzyskania jednolitej masy.
  9. Dodaj do masy serowej masło i rozpuszczoną żelatynę, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj.
  10. Pozostaw masę, aby mogła lekko stężeć, po czym wylej na spód i równomiernie rozłóż.
  11. Owoce dokładnie opłucz na sitku i odsącz z nadmiaru wody. Następnie poprzekrawaj je na pół.
  12. Na masę serową, zanim całkowicie stężeje rozłóż przekrojone owoce.
  13. W osobnej miseczce przygotuj galaretkę wg przepisu i odstaw do lodówki, aby lekko stężała. Gdy taka już będzie wyłóż ją na wierzch sernika i przykryj całkowicie nią owoce.
  14. Gotowy sernik włóż jeszcze na ok. 20 – 30 min. do lodówki.