Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka migdałowego (może być każde inne)
  • 75 ml wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • miseczka dodatków: suszone pomidory w oliwie, czarne i zielone oliwki, świeży tymianek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tortownica 26 cm
  • czysta ściereczka
  • sito do przesiania mąki

Porada szefa kuchni

Do przygotowania tej przekąski możecie użyć wielu, typowych dla kuchni włoskiej dodatków, np.: rozmarynu, mozzarelli, szynki długo dojrzewającej, salami, ostrej papryki, pesto i sardynek. Focaccia bardzo lubi towarzystwo oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Focaccia to włoskie pieczywo, które stanowi podstawę do pizzy, jednak jest bez sosu oraz sera. Dodaje się do niej przyprawy i zioła jednak ponieważ najważniejsze w niej jest ciasto. Focaccia jest podawana w włoskich restauracjach jako przystawka, aby umilić klientom oczekiwanie na posiłek. Poczujcie klimat włoskiej restauracji we własnej kuchni i rozsmakujcie się w tym pieczywie.

Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem przepis

  1. Mleko wymieszaj z wodą i podgrzej do temperatury około 40 stopni.
  2. Przelej wodę z mlekiem do dużej miski. Dodaj drożdże i wymieszaj.
  3. Do miski dodaj przesianą mąkę, oliwę i sól – wymieszaj.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli za bardzo klei się do rąk, obsyp je jeszcze odrobiną mąki. Ciasto ma być elastyczne.
  5. Wyrobione ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Po godzinie tortownicę wysmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Wyklej nim dno tortownicy.
  7. Pomidory oraz oliwki pokrój i wymieszaj razem. Następnie wyłóż na ciasto (dodatki możesz również powciskać w ciasto) i całość posyp listkami tymianku i gruboziarnistą sola morską. Odstaw na kolejne pół godziny.
  8. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  9. Po upływie czasu wstaw focaccie do piekarnika i piecz około 35 minut.
  10. Focaccie podawaj ciepłą, pokrojoną na kawałki. Świetnie smakuje, gdy moczy się ją w oliwie.