Polenta kukurydziana


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 400 g kaszy kukurydzianej instant
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka soli
  • 50 g masła
  • dodatkowo: masło do smażenia (najlepiej klarowane)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • garnek
  • patelnia grillowa lub zwykła
  • forma do wyłożenia polenty (okrągła lub prostokątna)

Porada szefa kuchni

Polentę możesz formować według potrzeb, ale i zastąpisz nią inne produkty. Uformowana na bardzo cienkie plastry, zastąpi makaron do lasagne, a przy tym dodatkowo nasiąknie smakami. Pokrojona w słupki będzie zdrowym zamiennikiem frytek. Uformujesz z niej pyzy i kluski śląskie. Może być także dodatkowym produktem do eleganckich i kolorowych koreczków, a odpowiednio wykrojone kawałki posłużą Ci za kromki do kanapek i sandwitchów. Polenta ma jeszcze jedną ciekawą cechę, można ją piec i grillować, przez co otwierają się kolejne drzwi możliwości. Można ją przygotować także z mąki gryczanej, w taki sam sposób jak polentę kukurydzianą.

Polenta jest zastygniętą mamałygą z mąki kukurydzianej, a niegdyś była przygotowana z mąki kasztanowej. Polenta to rodzaj gotowanego placka, który po zastygnięciu ma konsystencję ciasta. Jej cecha dowolnego formowania, pozwala na zrobienie z niej podstawy do tarty, pizzy lub małych koszyczków do ciastek. Polenta to świetny materiał do wielu zadań w kuchni, a ponadto można ją określić zdrowym wypełniaczem do dań. No i ten jej piękny żółty kolor, który nadaje życia całej kompozycji na talerzu.

Przepis na: Polenta kukurydziana

  1. W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj łyżkę soli. Gdy woda zacznie się ponownie gotować, wsypuj stopniowo kaszę kukurydzianą energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki.
  2. Gotuj na małej mocy palnika, cały czas miesząc przez około 8-10 minut. Kasza powinna być kleista i odrywać się od garnka.
  3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i dokładnie wymieszaj.
  4. Polentę przełóż do formy (okrągłej lub prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię i zostaw masę do wystygnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Kiedy masa się zetnie, pokrój ją na prostokąty lub trójkąty.
  6. Kawałki polenty podsmaż na patelni, na rozgrzanym maśle, na złoto.