Brownie


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki masła (ok. 45 g)
  • Do podania:

  • lody śmietankowe lub waniliowe

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blacha do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • miska

Porada szefa kuchni

Brownie lubi każdy dodatkowy element słodkiej rozpusty, więc śmiało dodaj przed pieczeniem do środka ciasta kawałki grubo pokrojonej czekolady. Po ugryzieniu takiego kawałka przeżyjesz w ustach jeszcze większą, czekoladową eksplozję smaku. Możesz także z tego ciasta przygotować Brownie muffiny z nadzieniem malinowym. Wystarczy, że foremkę wypełnisz do 1/3 wysokości masą ciasta, następnie dasz odrobinę musu malinowego i przykryjesz całość odrobiną masy Brownie tak, aby całość miała ok 2/3 wysokości foremki. Takie muffiny piecz 19 - 23 minuty.

Wiem że już po święcie zakochanych i nie wszystkie panie zdążyły upolować sobie jakieś ciacho, dla tego specjalnie dla Was przesyłam przepis na niesamowite ciacho brownie. Czytając w internecie wszystkie opisy i komentarze na temat Brownie, można sobie pomyśleć, że to opis jakiegoś super ciacha, idealnego typa męskiego wszystkich kobiet. I pomimo, iż tak nie jest to trzeba przyznać, że z takim typem mają jedną wspólną cechę - nikt mu nie odmówi! Najlepszy brownie to taki, który jest jeszcze ciepły, niesamowicie miękki i delikatnie chrupiący zarazem. Ale Szczególnie polecam dodać do niego gałkę lodów waniliowych i oblać całość musem malinowym. W końcu coś nam się od życia należy :).

Przepis na: Brownie

Ciasto brownie

  1. Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Czekoladę i masło przełóż do rondelka, podgrzewaj na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Zdejmij z ognia i zostaw do przestudzenia.
  3. Żółtka oddziel od białek.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę.
  5. Do utartych żółtek dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie dodaj wystudzoną czekoladę i ponownie wymieszaj (ręcznie lub przy pomocy miksera).
  6. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  7. Do masy z czekoladą dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
  8. Blachę o wymiarach około 20 x 30 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia
  9. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj powierzchnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez 20-25 minut. Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia.

Polewa czekoladowa

    1. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj masło, zagotuj i zdejmij z ognia.
    2. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
    3. Zostaw polewę do wystudzenia. Polej brownie jeszcze ciepłą, ale nie gorącą polewą.

Ciasto podawaj z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.