Paluszki rybne w tempurze


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g świeżego filetu z dorsza lub innej białej ryby
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 ml lodowatej wody
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • pieprz w ziarnach
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Dip:

  • 3 łyżki chrzanu z żurawiną
  • 3 łyżki majonezu
  • Koperek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręczniki papierowe
  • moździerz kuchenny
  • wok lub patelnia z grubym dnem

Porada szefa kuchni

Odmień całkowicie te przekąski dodając do tempury rozgniecione płatki kukurydziane lub przygotuj ją zamiast na zwykłej wodzie, na mleku kokosowym z odrobiną soku z limonki. Pamiętaj także o tym, aby przed smażeniem ryba była sucha. Wystarczy owinąć ją w płat ręcznika papierowego który wchłonie wilgoć. Suchą rybę namaceruj samymi ziołami i kilkoma kroplami sosu sojowego lub ostrygowego.

Wszyscy znają paluszki rybne, choć również doskonale wiedzą, że ryba nie ma palców! A co by mogły robić gdyby było inaczej? Gdyby ryba palce miała, toby szanty na gitarze grała! Dla nas w zupełności wystarczyło by, aby miały same kciuku, bo wtedy mogły by je nam przyznawać za te chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku paluszki. Tak, z całą pewności zdobylibyśmy całą masę rybich kciuków w górę! Ale już wystarczy, zostawmy ten świat fantazji i skupmy się na faktach, bo w tym wszystkim jedno jest pewne, że gdybyśmy byli producentem takich przekąsek, nazwalibyśmy je: Paluszki chrupać, palce lizać!

Przepis na: Paluszki rybne w tempurze

  1. Filety pokrój w grube paski i dokładnie osusz za pomocą papierowych ręczników.
  2. Rozgnieć ziarna pieprzu w moździerzu. Możesz użyć do tego również papieru i tłuczka.
  3. Osuszone filety skrop sokiem z cytryny i dopraw solą morską i pieprzem.
  4. Przygotuj tempurę. Do miski wsyp mąkę, wlej lodowatą wodę [ważne żeby woda miała jak najniższą temperaturę] i mieszaj. Nie przejmuj się powstałymi grudkami.
  5. Paluszki smaż na głębokim oleju. Powinien mieć on temperaturę 180 stopni. Zrób test z odrobiną samego ciasta. Jeżeli zacznie skwierczeć i wypłynie, znaczy że temperatura jest odpowiednia.
  6. Paluszki smaż po kilka sztuk, aby nie obniżyć temperatury oleju, do momentu aż ciasto się zarumieni.
  7. Gotowe wykładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  8. Paluszki rybne świetnie sprawdzą się jako danie główne, wówczas podawaj je z ryżem, lub jako przystawka do której zaserwujesz dip.
  9. Naszą propozycją jest dip na bazie chrzanu z żurawiną. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać i gotowe!