Zupa z owoców morza


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 250 ml białego wina półwytrawnego lub wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów 400 g (lub 6 świeżych pomidorów)
  • 300 ml wody
  • 250 g świeżych krewetek
  • 500 g świeżych małży
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • bagietka
  • natka pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • toster
  • patelnia z szerokim dnem

Porada szefa kuchni

Do przygotowania tego dania użyliśmy nieobranych krewetek, a to dlatego, że podczas gotowania cały aromat jaki się znajduje w pancerzykach pozostanie w zupie. Warto zatem mieć podczas konsumpcji asekuracyjnie jeden talerz przeznaczony na części niejadalne, takie jak skorupki małż czy pancerzyki krewetek. Pomidory z koncentratem warto przed zalaniem wodą przesmażyć z odrobiną oliwy, ponieważ wydobędziemy w ten sposób z nich jeszcze więcej smaku. Nie jest tajemnicą, że owoce morza do najtańszych nie należą, zatem warto celebrować to danie, a można podnieść jego jakość i smak dodając dwóch specyficznych przypraw: odrobiny szafranu do gotującej się zupy i 1/3 płaskiej łyżeczki wędzonej papryki mielonej. efekt jest naprawdę rewelacyjny! Na bazie tego przepisu możesz przygotować także przepyszny sos do makaronu linguine lub spaghetti. Dodaj odpowiednio mniej wody i gotuj, na tyle długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Czasem każdy, kto regularnie eksperymentuje w kuchni tworzy dania na winie - co się nawinie, To Do Gara. My jednak mamy dla Was propozycję dania na winie, w którym się nie znalazło z przypadku! Prawdziwe morze owoców morza na domowym talerzu. Ta egzotyczna zupa z owoców morza ma niesamowity morski aromat, można się poczuć jak na wyprawie ku przygodzie, a na przygodę najlepiej się wybierać parami. To świetna propozycja na kolację we dwoje z przygodą :).

Przepis na: Zupa z owoców morza

  1. Czosnek obierz i posiekaj razem z papryczką i szalotką.
  2. W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną szalotkę, czosnek oraz papryczkę i podsmaż.
  3. Następnie dolej wino i gotuj aż, odparuje alkohol,
  4. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Jeśli używasz świeżych to wcześniej sparz je i obierz ze skórki. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wodę.
  5. Całość gotuj na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i zupa nieco zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Małże umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń bisiory (nitki wystające ze środka małży).
  7. Krewetki oczyść z pancerzy, natnij grzbiet i usuń ”czarną nitkę” czyli przewód pokarmowy. Zostaw kilka krewetek nieobranych do dekoracji.
  8. Owoce morza dodaj do zupy i gotuj przez 3-4 minuty na małym ogniu. Wyrzuć teraz te małże, które się nie otworzyły
  9. Z bagietki pokrojonej w kromki przygotuj grzanki w tosterze lub podgrzewając je na suchej patelni.
  10. Na talerze przełóż zupę. Na wierzchu połóż nieobraną krewetkę.
  11. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z grzankami i lampką białego wina.