Zupa Ramen


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Bulion:

  • 1 kg udek z kurczaka ( 3-4 sztuki)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 4 cm świeżego imbiru
  • kilka ziaren pieprzu, sól
  • 2,5-3 litry wody
  • sos sojowy
  • opcjonalnie: pasta miso
  • Dodatki:

  • makaron pszenny lub ryżowy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • garść grzybów mun
  • kilka listków wodorostów nori
  • posiekany szczypiorek

Porada szefa kuchni

Potraktuj przepis jako bazę i dowolnie eksperymentuj z dodatkami. Proponuję: kapustę pak choi lub pekińską, małe kukurydze dekoracyjne, pędy bambusa, kiełki soi, pokrojone w kostkę i podsmażone tofu,groszek w łupinie, papryczkę chili, różne gatunki mięs i owoców morza. Jajka ugotowane na miękko, także świetnie sprawdzą się w tym daniu.

Zupa Ramen to jedna z najpopularniejszych potraw w Japonii, pożywna, sycąca i lekka zarazem. Nie ma jednego przepisu, każdy kucharz ma swoją wersje - tworzy swoją historię. Podstawą Ramen jest bulion i makaron, więc to jest niezmienne, natomiast dodatki można dobierać wedle własnych upodobań. Prawdziwa zupa smakosza, czyli jesz z czym chcesz!

Przepis na: Zupa Ramen

  1. Najpierw zajmij się przygotowaniem bulionu, który przygotuj podobnie jak polski rosół. Marchewki, pietruszki, seler, imbir oraz pora obierz i umyj.
  2. Obrane warzywa przełóż do garnka, dodaj kurczaka, pieprz i zalej zimną wodą. Bulion gotuj na małej mocy palnika, przez około 2-3 godziny.
  3. Jajka ugotuj na twardo.
  4. Grzyby mun przełóż do rondelka, zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Potem gotuj w wodzie, w której się moczyły, przez 10 minut. Ugotowane grzyby potnij na paski.
  5. Bulion popraw do smaku solą, sosem sojowym i ewentualnie pastą miso.
  6. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  7. Wodorosty nori potnij na szerokie paski, a następnie zalej gorącą wodą aby zmiękły.
  8. Do misek nałóż makaron i zalej bulionem. Dodaj porwanego na kawałki kurczaka, połówki jajek, grzyby mun, pocięte wodorosty i marchewkę pokrojoną w paseczki. Posyp posiekanym szczypiorkiem.