Ravioli z wołowiną i sosem pomidorowym


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Farsz:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 średnią cebulę
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • natkę pietruszki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 ml wody
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • Sos:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, papryka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • nożyk do ravioli, foremka do ciastek lub forma do ravioli
  • blender
  • stolnica i wałek

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz nadać niepowtarzalnego smaku temu daniu, to wprowadź kilka zmian w przepisie na ciasto, ale nie wszystkie naraz :). Sekretem Ravioli jest udane ciasto oraz jego smak. Możesz je przyrządzić wyłącznie z mąki, żółtek jaj oraz odrobiny oliwy i soli. Dodaj do standardowego przepisu różnych przypraw, aby zmienić nie tylko jego smak ale i kolor: zmielone wiórki pomidorów, kurkuma, curry żółte i zielone, wędzona papryka mielona albo sepia. A jakby tego było mało, to ugotujcie je w bulionie warzywnym lub wołowym.

Znacie to eleganckie danie? Prawdopodobnie najbardziej znana wersja pierogów na całym świecie! Włoskie Ravioli z pysznym farszem, skąpane nie inaczej jak tylko w aksamitnym sosie pomidorowym. Własnoręczne przygotowanie tego dania wcale nie jest tak czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

Przepis na: Ravioli z wołowiną i sosem pomidorowym

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni z tłuszczem podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
  2. Dodaj mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smaż.
  3. Kiedy mięso się zarumieni dodaj passatę i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Całość wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę. Odstaw farsz do przestygnięcia
  5. Teraz sos. W rondlu, na oliwie, podsmaż pokrojona cebulę i czosnek. Nie musi być drobno.
  6. Następnie umyj i obierz ze skórki pomidory. Pokrój je w kostkę i smaż w rondlu z cebulą i czosnkiem.
  7. Gdy pomidory się już rozgotują, dodaj passatę, wymieszaj i przesmaż jeszcze przez 2 minuty.
  8. Składniki na sos zblenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotowe.
  9. Ciasto. Do dużej miski wlej wodę, dodaj jajka, żółtka, oliwę i szczyptę soli. Wymieszaj.
  10. Teraz do miski stopniowo dodawaj mąkę aż ciasto połączy się na tyle, że będziesz je mógł wyciągnąć z miski.
  11. Wyrabiaj na stolnicy do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.
  12. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa cienkie placki. Staraj się uzyskać prostokątny kształt placka.
  13. Na jeden z placków cista wykładaj po łyżeczce farszu w odległości około 5 cm od siebie.
  14. Ciasto wokół farszu przesmaruj wodą, lepiej się sklei. Teraz przykryj całość drugim plackiem i dociskaj palcami wokół kulek farszu. Uważaj żeby ciasto nie złapało zbyt dużo powietrza.
  15. Czas na wycinanie. Żeby uzyskać oryginalny, kwadratowy kształt ravioli, użyj nożyka. My nie mogliśmy go odnaleźć w sklepie, dlatego wykorzystaliśmy do wycinania foremkę do ciasta.
  16. Ravioli gotuj na posolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.
  17. Podawaj z sosem. My dodaliśmy jeszcze roszponkę.