Mistrzowska szarlotka z kruszonką


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej (450 g)
  • 1 kostka margaryny (200 g)
  • 3 łyżki cukru (40 g)
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g)
  • Farsz i piana:

  • 1 kg jabłek mniej soczystych
  • 1 łyżeczka cynamonu (6 g)
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 6 białek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • mikser
  • folia spożywcza
  • blaszka do pieczenia 37 x 25 cm
  • 2 duże noże

Porada szefa kuchni

Białka przed ubiciem powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij je na sztywną pianę i cukier dodawaj wtedy gdy będziesz mieć pewność, że piana jest dobrze ubita. Po dodaniu cukru dalej całość ubijaj, lecz na najniższych obrotach. Do piany możesz dać ewentualnie 1 łyżkę budyniu oraz odrobinę soku z cytryny.Po upieczeniu ciasta zostaw je w piekarniku i delikatnie uchyl drzwiczki, po 10 min odchyl je jeszcze bardziej , a po 20 wyciągnij ciasto. Dzięki tym elementom nigdy nie opada. Czasami powodem opadnięcia piany jest również przykrycie ciasta folią – wystrzegajcie się tego, lepiej umieścić blachę na niższych szczebelkach.

Przez ostatnich kilka tygodni dostaliśmy od Was wiele próśb o przywrócenie oryginalnego tekstu przepisu na "mistrzowską szarlotkę z kruszonką". Przejrzeliśmy całe nasze archiwum, i udało nam się ją znaleźć. Proszę, oto ona, w takiej wersji jaką ją zapamiętaliście! Oryginał zawiera wartości składników wyrażone w nieprecyzyjny sposób jak łyżka czy szklanka. chcemy jednak zwrócić uwagę na to że szklanka szklance nie jest równa i czasem warto zmierzyć coś za pomocą bardziej precyzyjnych przyrządów.

Przepis na: Mistrzowska szarlotka z kruszonką

  1. Na stolnicy przesiej mąkę i dodaj margarynę. Przy pomocy dwóch noży przesiekaj kostkę tak, aby uzyskać drobinki wymieszane z mąką przypominające ziarna ryżu. Dzięki tej metodzie wprowadzisz do ciasta o wiele mniej ciepła, a więc gluten się jeszcze nie uaktywni. Ciasto jest o wiele bardziej kruche.
  2. Następnie dodaj resztę potrzebnych składników i wyrabiaj już ręcznie do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Możesz również całe ciasto przygotować w robocie kuchennym.
  3. Następnie 1/4 część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny, a pozostałe ciasto (również w folii spożywczej) do lodówki na tyle samo czasu.
  4. Wyjmij większą część i wyłóż nią równomiernie dno blachy (rozmiar ok. 37 x 25 cm). W kilku miejscach ponakłuwaj je widelcem.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza na ok. 10 minut.
  6. Umyte i osuszone jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, i pozostaw je na 15 minut w misce, aby puściły sok. Po tym czasie dokładnie je odciśnij. Sok nie będzie Ci potrzebny, więc możesz go wypić :).
  7. Dodaj cynamon oraz półtorej łyżki cukru (pod warunkiem, że jabłka są kwaśne). Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na podpieczony i ostygnięty spód.
  8. Białka umieść w mice (nie może to być aluminiowa, bo piana się nie ubije) i mikserem ubij na sztywno.
  9. Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż nie będą wyczuwalne żadne grudki.
  10. Pianę wyłóż na podłoże z jabłek i delikatnie rozłóż ją równomiernie.
  11. Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach posypując nim cały wierzch.
  12. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez 40-50 minut.