Bruschetta z pomidorami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 bagietki pszenne
  • gotowe, zielone pesto
  • świeża rukola
  • 50 g sera lazur
  • sól, pieprz, chili

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender

Porada szefa kuchni

Zielone pesto możesz przygotować samodzielnie. W wysokim naczyniu zblenduj kiść liści bazylii, 3 ząbki czosnku i małą garść orzechów nerkowca. Dodaj oliwę, do uzyskania właściwej konsystencji oraz sól i pieprz do smaku. Pamiętaj o tym, że jeśli chcesz umyć bazylię pod bieżącą wodą, to zrób to kilka godzin lub dzień wcześniej. Na jej liściach znajduje się mnóstwo olejków eterycznych, które po prostu spłuczesz, a myjąc ją wcześniej dajesz jej czas na ponowne ich wypuszczenie.

Poznajcie niesamowitą Bruschettę! Wiem, brzmi to jak egzotyczne imię pięknej kobiety, ale spokojnie, nie mam zamiaru Wam przedstawiać żadnej koleżanki poznanej podczas wakacji :). Tak nazywa się pyszna i lekka propozycja zapiekanej bagietki z różnymi dodatkami. W proponowanej przez nas, pełnej smaków odsłonie znajdziecie przygotowaną własnoręcznie pulpę ziołowo pomidorową oraz pesto z bazylii. P.S. Co ciekawe taka pulpa świetnie się nadaje do smarowania pieczywa zamiast tłuszczów.

Przepis na: Bruschetta z pomidorami

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 185 stopni Celsjusza.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę i przełóż do wysokiego naczynia.
  3. Dodaj obrane ząbki czosnku, pietruszkę, oliwę i przyprawy.
  4. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej pulpy.
  5. Pokrój bagietki po skosie, na małe kromeczki i ułóż na blaszce, na której później będziesz je zapiekać.
  6. Każdą kromkę posmaruj grubo pulpą, dodaj pokruszony ser i po odrobinie pesto.
  7. Tak przygotowaną bruschettę zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut.
  8. Gotową przekąskę udekoruj świeżą rukolą i posyp chili.
bruschetta