Chrupiące paszteciki


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ok. 200-250 ml ciepłej wody
  • Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 650 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo 1 jajko do posmarowania pierożków

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek i stolnica
  • przesiewacz do mąki
  • papier do pieczenia

Porada szefa kuchni

Do tej przekąski możesz użyć wielu rodzajów farszu, np. ulubione warzywa, mięsa czy ryby. Każdy z nich oczywiście trzeba najpierw odpowiednio przygotować, bo każdy z nich wymaga obróbki przed podaniem. Ciekawym rozwiązaniem może być również przygotowanie farszu prażonych jabłek lub gruszek.

Poznajcie jedyne Paszteciki, z którymi Was koledzy wpuszczą na imprezę do domu. Te aromatyczne przekąski smakują jak dotąd każdemu kto ich próbował, a dzięki delikatnej i nieprzesuszonej zawartości nie trzeba ich popijać dodatkowo barszczykiem. Te paszteciki są lepsze niż karnawałowe śledziki. Dodatkowo niewątpliwą ich zaletą jest atrakcyjny wygląd, przez co na talerzu reprezentują się godnie, a zwłaszcza ten ostatni, który pozostał :)

Przepis na: Chrupiące paszteciki

  1. Kapustę kiszoną odciśnij z kwasu i przepłucz pod zimną wodą. Przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości na małej mocy palnika.
  2. Następnie odcedź i zostaw do wystudzenia, a później drobno poszatkuj.
  3. Pieczarki umyj, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
  5. Na na rozgrzanym oleju na patelni usmaż najpierw cebulę, a następnie pieczarki, aż odparuje z nich woda.
  6. Kapustę kiszoną wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Drożdże rozkrusz do osobnego garnka. Dodaj cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Dokładnie rozetrzyj łyżeczką. Rozczyn zostaw ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinna powstać piana.
  8. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj oliwę, jajko, żółtko, sól, rozczyn i na początek ok. 200 ml ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt twarde, dodaj więcej ciepłej wody. Ciasto można także wyrobić w mikserze przy użyciu odpowiedniej końcówki.
  9. Na stolnicy delikatnie posypanej mąką cienko rozwałkuj ciasto. Za pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki wykrawaj kółeczka. Pierożki nadziewaj przygotowanym farszem pamiętając, aby dokładnie zlepiać brzegi.
  10. Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut, na złoty kolor.