Krewetki i kulki krabowe w panierce panko


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • olej do smażenia
  • 10 - 15 szt. mrożonych, obranych krewetek z ogonkami
  • 400 g paluszków krabowych (Surimi)
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz,
  • suszony koperek
  • chili
  • Panierka kokosowa:

  • 100 g japońskiej panierki Panko
  • 100 g wiórków kokosowych
  • mąka
  • 2 jajka
  • Dip zielone curry:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml majonezu
  • 1 łyżeczka zielonego curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • miski
  • ręcznik papierowy
  • łyżka cedzakowa
  • gęste sitko

Porada szefa kuchni

Panierkę Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością.  Jest bardziej chrupiąca niż tradycyjnej panierki.  W zastępstwie można użyć bułki tartej. Najlepszą odmianą krewetki do tego dania będzie biała krewetka  - White Prawn. Aby urozmaicić smak krewetek zamarynuj je przez 2 godziny w soku z cytryny. Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do prac z krewetkami wyciąć im z grzbietu układ pokarmowy przypominający ciemną nitkę biegnącą od głowy do ogona. Po prostu natnij wzdłuż i ją wyciągnij.

Kulki krabowe i krewetki w przepysznej i chrupiącej panierce Panko to wyśmienity pomysł na karnawałowe przekąski. Do tego jeszcze paczka znajomych i dobra muzyka, a impreza rozkręci się sama. Te egzotyczne i chrupiące zagryzki są rewelacyjną alternatywą dla chipsów, niemodnych już koreczków oraz nudnych małych kanapek. A co najciekawsze, podane z ryżem lub frytkami i surówką mogą stanowić danie główne.

Krewetki i kulki krabowe w panierce panko przepis

  1. Krewetki rozmroź odpowiednio wcześniej. Najlepiej żeby powoli się rozmrażały w lodówce.
  2. W misce wymieszaj jogurt, majonez, zielone curry, sok z cytryny przecedzony przez sitko. Dip dopraw do smaku solą.
  3. Paluszki krabowe drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajka, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki.
  4. Krewetki umyj i osusz na papierowym ręczniku. Posyp solą, pieprzem i chili.
  5. Przygotuj 3 miseczki lub głębokie talerze do panierowania. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka i roztrzep je widelcem, a w trzeciej wymieszaj wiórki kokosowe z panierką Panko.
  6. Krewetki i kulki krabowe obtaczaj w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na końcu w kokosie wymieszanym z panierką Panko.
  7. W garnku rozgrzej olej (powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości garnka). Krewetki i kulki krabowe smaż partiami na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż się zarumienią.
  8. Usmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj z przygotowanym wcześniej dipem.