Tarta pomarańczowa


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Spód tarty:

  • 300 g owsianych ciasteczek
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • aromat pomarańczowy
  • Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • sok z dwóch pomarańczy
  • starta skórka z dwóch pomarańczy
  • 3 całe jajka
  • Bita śmietana:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru-pudru
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:

  • Karmelizowane pomarańcze:
  • -150 ml wody
  • -100 g cukru
  • -cieniutkie plasterki pomarańczy
  • Listki świeżej mięty i 20 g czekolady, która została Ci z tabliczki.

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • tarka z drobnymi oczkami
  • patelnia
  • tłuczek
  • forma na tartę 26 cm

Porada szefa kuchni

Do przygotowania oryginalnego w smaku spodu tarty możesz użyć rozgniecionych płatków kukurydzianych z dodatkiem miodu. Nie tylko poprawią smak, ale i chrupkość. Pomarańcz bardzo się lubi z kawą, a więc jeśli i Ty ją lubisz to dodaj jej odrobinę do masy. Najlepiej jeśli przygotujesz espresso ok. 50 ml i odejmiesz z ilości soku z pomarańczy który idzie w oryginalnym przepisie. Dodaj także 2 szczypty świeżo mielonych, dobrej jakości ziaren kawy.

Słoneczna tarta pomarańczowa zrekompensuje Wam wszystkie ciemne i ponure dni tej zimy. Choć śniegów nie roztopi to sprawi, że poczujecie się jak na rajskiej wyspie pośród drzew cytrusowych. Do przygotowania naszej tarty możecie użyć także innych cytrusów, aby urozmaicić ją smakowo oraz kolorystycznie. Ale pamiętajcie, aby nie przesadzić bo od nadmiaru grejpfrutów będzie zbyt gorzka, a od limonek za kwaśna!

Tarta pomarańczowa przepis

  1. Za pomocą tłuczka rozgnieć ciastka.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do ciastek.
  3. Dodaj kilka kropel aromatu pomarańczowego i dokładnie wymieszaj.
  4. Gotową masą wyłóż dno formy na tartę i wstaw do lodówki.
  5. Do dużej miski dodaj; serki mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy, jaja. Całość połącz za pomocą miksera.
  6. Gotowa masę wylej na przygotowany wcześniej spód tarty i piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  7. W tym czasie przygotuj dodatki. W wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrem-pudrem i solą na sztywno. Odstaw ją z naczyniem do lodówki
  8. Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować. W tym momencie dodaj plasterki pomarańczy i smaż z dwóch stron, aż skórka zmięknie.
  9. Tak przygotowane pomarańcze wyłóż na talerzyk do ostygnięcia.
  10. Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta od razu. Niech przestygnie w piekarniku. Dzięki temu masa nie opadnie tak bardzo.
  11. Gdy ciasto wystygnie udekoruj je bitą śmietaną, karmelizowanymi pomarańczami, czekoladą i miętą.