Tartaletki mini pizze


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 150 g żółtego sera
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • 4 łyżki dowolnego pesto
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów
  • posiekane świeże lub suszone zioła, np.: bazylia, oregano, tymianek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • małe foremki na tartę lub na muffiny
  • stolnica
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • tarka o grubych oczkach
  • wałek

Porada szefa kuchni

Aby tartaletki łatwo wyjmowało się z foremek, przed włożeniem ciasta połóż na ich dnie paski wycięte z papieru do pieczenia tak, aby ich końcówki wystawały poza formę. Po upieczeniu po prostu wyciągnij je razem z ciastem.

Karnawał rozpoczęty, a więc czas na niekończącą się zabawę! Ale jak tu beztrosko imprezować, gdy za rogiem czai się na nas głód? Rozwiązaniem są tartaletki w formie mini pizzy, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni z nich doskonały dodatek do każdej domówki. Ich delikatne ciasto i smakowite farsze podbiją podniebienia Waszych gości. Od dziś na imprezach już nie będzie króla parkietu, jego miejsce zastąpi król przekąsek, którym stać się możesz właśnie Ty!

Tartaletki mini pizze przepis

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj aż uzyskasz grudki zbliżone kształtem do ryżu. Dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto.
  2. Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
  4. Suszone pomidory pokrój w paseczki.
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. W misce roztrzep jajka. Dodaj śmietanę, starty żółty ser, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a foremki wysmaruj odrobiną masła.
  8. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 6 części. Każdą część rozwałkuj i wyłóż nią dno oraz boki foremek. Nadmiar ciasta przytnij. Można też ciasto pokroić na plastry, wykleić nim wnętrze foremek i ugniatając wyrównać grubość.
  9. Ciasto nakłuj widelcem. Tartaletki włóż do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez około 10-12 minut, aż się lekko zarumienią
  10. Na podpieczone wylej masę śmietanowo-jajeczną. Na 2 tartaletki wyłóż paprykę, na kolejne dwie suszone pomidory, a na ostatnie pesto.
  11. Tak przygotowane tartaletki posyp ulubionymi ziołami.
  12. Mini pizzerki z farszem piecz przez około 25 minut, w 180 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie i zarumieni.