Tartaletki mini pizze


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 150 g żółtego sera
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • 4 łyżki dowolnego pesto
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów
  • posiekane świeże lub suszone zioła, np.: bazylia, oregano, tymianek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • małe foremki na tartę lub na muffiny
  • stolnica
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • tarka o grubych oczkach
  • wałek

Porada szefa kuchni

Aby tartaletki łatwo wyjmowało się z foremek, przed włożeniem ciasta połóż na ich dnie paski wycięte z papieru do pieczenia tak, aby ich końcówki wystawały poza formę. Po upieczeniu po prostu wyciągnij je razem z ciastem.

Karnawał rozpoczęty, a więc czas na niekończącą się zabawę! Ale jak tu beztrosko imprezować, gdy za rogiem czai się na nas głód? Rozwiązaniem są tartaletki w formie mini pizzy, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni z nich doskonały dodatek do każdej domówki. Ich delikatne ciasto i smakowite farsze podbiją podniebienia Waszych gości. Od dziś na imprezach już nie będzie króla parkietu, jego miejsce zastąpi król przekąsek, którym stać się możesz właśnie Ty!

Przepis na: Tartaletki mini pizze

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj aż uzyskasz grudki zbliżone kształtem do ryżu. Dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto.
  2. Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
  4. Suszone pomidory pokrój w paseczki.
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. W misce roztrzep jajka. Dodaj śmietanę, starty żółty ser, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a foremki wysmaruj odrobiną masła.
  8. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 6 części. Każdą część rozwałkuj i wyłóż nią dno oraz boki foremek. Nadmiar ciasta przytnij. Można też ciasto pokroić na plastry, wykleić nim wnętrze foremek i ugniatając wyrównać grubość.
  9. Ciasto nakłuj widelcem. Tartaletki włóż do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez około 10-12 minut, aż się lekko zarumienią
  10. Na podpieczone wylej masę śmietanowo-jajeczną. Na 2 tartaletki wyłóż paprykę, na kolejne dwie suszone pomidory, a na ostatnie pesto.
  11. Tak przygotowane tartaletki posyp ulubionymi ziołami.
  12. Mini pizzerki z farszem piecz przez około 25 minut, w 180 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie i zarumieni.