Świąteczne przepisy dla wegan


Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z pachnącym choinką salonem, wymarzonymi prezentami i gwarem w kuchni. Zarówno gospodynie jak i gospodarze dwoją się i troją, aby zdążyć ze wszystkimi potrawami na czas. Bardzo stresują się bezpośrednio przed wieczerzą wigilijną – swymi daniami pragną wpisać się w kulinarną listę życzeń każdego z gości. I tu pojawia się problem – jak zaplanować ucztę, żeby połączyć różne systemy żywienia, w tym najbardziej rygorystyczny? Mam dla Was kilka świątecznych przepisów dla wegan! ;)

Świąteczny barszcz

Niewątpliwie must have wigilii w każdym polskim domu. Często lądują w nim uszka, podaje się go również do krokietów. Jak go przygotować? Sprawdźcie codogarową propozycję klikając w zdjęcie!

41388350_ml

Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi to sztandarowe danie Polaków. Kto z nas nie lubi smacznego farszu owiniętego cienkim delikatnym ciastem? Weganie również przepadają za tym przysmakiem – postanowiłam zaproponować Wam je w nieco innej odsłonie.

Ciasto: widzieliście już nasz przepis?

Farsz:

  • opakowanie kaszy gryczanej
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kaszę ugotuj według wskazówek producenta podanych na opakowaniu. Ugotowaną kasze przełóż do miski, dodaj wcześniej skrojoną pietruszkę Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek na stolnicy, następnie wytnij kółka szklanką i nałóż ok. łyżki farszu. Zalep. Gotuj w lekko osolonej wodzie na małym ogniu przez ok. 5-7 minut.

18410414_ml

Świąteczny piernik wegański

Przyszła pora na coś słodkiego. W święta Bożego Narodzenia w domowej cukierni dominują mak oraz przyprawa korzenna. Postanowiłam podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem, którym z pewnością nie pogardzi żaden weganin.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3/4 kubka syropu na bazie wina
  • 2 łyżki oleju 
  • pół szklanki suszonych jabłek
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki płatków migdałów

Do miski wlej kubek mleka i dodaj do niego ocet jabłkowy. Wymieszaj, a następnie odstaw na 10 minut.

Przesiej mąkę, skrobię, sól, proszek, sodę i kakao do drugiej miski.  Zrób dołek  i wlej mleko sojowe. Zacznij mieszać i powoli dodawać syrop, następnie dodaj olej i wymieszaj zawartość obu misek. Na koniec wrzuć oprószone wcześniej mąką bakalie. Wymieszaj drewnianą łyżką.

Przygotuj formę do pieczenia – wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i wstaw do wcześniej nagrzanego do 170 stopni piekarnika Piecz ok. 40-45 minut.

10965955_ml

Macie jakieś swoje świąteczne wegańskie przepisy? Podzielcie się nimi w komentarzach – jestem bardzo ciekawa, jakie przysmaki pichcicie w domowym zaciszu :)

5.00 avg. rating (95% score) - 2 votes