Pierogi ruskie z serem wędzonym


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto na pierogi:

  • 150 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 450 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:

  • 250 g wędzonego twarogu
  • 400 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • margaryna do smażenia
  • sól, pieprz, magi

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska
  • duża metalowa miska
  • stolnica
  • wałek
  • sito

Porada szefa kuchni

Pierogi z wędzonym serem podwędź jeszcze odrobinę przed podaniem. W tym celu potrzebny Ci będzie garnek do gotowania na parze. Na jego koszu z otworami umieść pierogi (nie za gęsto). Na dnie ułóż niewielką ilość siana i ją podpal. Włóż sito z pierogami i przykryj pokrywką. Tę czynność najlepiej wykonuj przy otwartym oknie, ponieważ masz podwędzić pierogi, a nie całe mieszkanie. Jeśli obawiasz się o garnek, to wyłóż jego spód folią aluminiową. Siano ekologiczne możesz kupić w zwykłych sklepach zoologicznych.

W okresie świąt przydomowe wędzarnie pracują pełną parą - dosłownie! Na hakach w rozgrzanych aromatycznym dymem wnękach wiszą zwykle mięsa i wyroby mięsne, a coraz częściej także i sery. To właśnie wędzony twaróg zainspirował mnie do przyrządzenia pierogów w tak niestandardowy sposób. Mają one o wiele bardziej intensywny smak, przez co doprawianie ich solą jest zbędne, a doskonały aromat rozchodzi się w ustach niczym dym.

Przepis na: Pierogi ruskie z serem wędzonym

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki.
  2. Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Weź dużą miskę i przełóż do niej ser. Rozdrobnij go widelcem.
  4. Ostudzone, ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do sera.
  5. Do składników na farsz na samym końcu dodaj przestudzoną cebulkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Całość dopraw do smaku, pieprzem i magi. Uważaj, może się okazać, że sól w ogóle nie będzie potrzebna.
  7. Farsz jest gotowy. Czas na ciasto na pierogi. Mleko z wodą podgrzej, żeby było letnie.
  8. Dodaj jajko i sól. Następnie małymi porcjami dodawaj mąkę i powoli mieszaj.
  9. Gdy ciasto jest już zwarte, wyciągnij je z miski.
  10. Stolnicę obsyp mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Nie rób tego zbyt długo, ciasto powinno być puszyste i elastyczne.
  11. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka i nabierając farsz łyżeczką, zacznij kleić pierogi. Pamiętaj, że ciasto na pierogi ma być cienkie.
  12. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli.
  13. Na gotującą się wodę wrzucaj po 10 pierogów, Przemieszaj drewnianą łyżką i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
  14. Pierogi wyciągaj z wody na sito i przelewaj zimną wodą, żeby się nie posklejały.
  15. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony wędzony boczek, który podasz na pierogach razem z natką pietruszki.
Polecamy także przepis na ponadczasowe pierogi ruskie.