Paszteciki karnawałowe


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej typ 450
  • 400 g miękkiego masła o zawartości tłuszczu powyżej 80%
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:

  • 0,6 kg boczku wędzonego
  • 0,6 kg karkówki
  • 3 średnie cebule
  • 50 g smalcu dobrej jakości
  • 50 g masła dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 4 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy: majeranek, cząber i tymianek
  • 50 g grzybów suszonych

TO CI SIĘ PRZYDA

  • maszynka do mielenia mięsa
  • miska
  • folia spożywcza
  • wałek
  • stolnica
  • sitko

Porada szefa kuchni

Masło możesz przygotować samemu w domowych warunkach. Potrzebujesz dobrze schłodzonej śmietany 30 - 36% dobrej jakości. Umieść ok 150 - 200 ml w misce i ubijaj mikserem na średnich obrotach. Jeśli nie posiadasz miksera możesz to zrobić zwykłą trzepaczką, jedynie z tą różnicą, że poświęcisz na to więcej czasu i energii. Gdy ubijesz pianę, to miksuj/ubijaj dalej. Gdy całość zacznie się rozwarstwiać to sygnał że tworzy się masło. Ubijaj aż powstanie zbitek tłuszczu oddzielony od wodnistej maślanki. Takie masło osusz i przełóż do maselniczki.

Po świątecznym przejedzeniu marzy się każdemu z nas coś z innego repertuaru niż sałatki, ryby i pierogi. Dla tego przygotowujemy już Was do szampańskiej zabawy sylwestrowej. Nasze paszteciki to przepyszna przekąska do pozostałego po wigilii czerwonego barszczu oraz przegryzania bez niczego.

Paszteciki karnawałowe przepis

  1. Składniki ciasta dokładnie ze sobą zagnieć, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 2 - 3 godziny.
  2. Grzyby zalej letnią wodą. Po 30 minutach pokrój je w kostkę i odcedź na sitku, ale wody nie wylewaj.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  4. Karkówkę i boczek podsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni w celu zamknięcia mięsa.
  5. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 45 minut. możesz je obłożyć przyprawami oraz warzywami dla wzmocnienia ich aromatu i smaku.
  6. Upieczone mięsa wyjmij, aby odrobinę przestygły. Zmiel je w maszynce do mielenia mięsa póki są jeszcze dość ciepłe.
  7. Na patelni rozgrzej smalec i podsmażaj na nim przez ok. 7 minut grzyby. Następnie dodaj posiekane w kostkę cebule i smaż aż się zeszkli. Podlej całość odrobiną wody z grzybów, ale rób to przy użyciu sitka.
  8. Jeszcze gorące grzyb y z cebulą zmiel w maszynce do mięsa i dodaj do farszu dokładnie mieszając.
  9. Do farszu dodaj masło i całość dokładnie wymieszaj. Gdy będzie całkowicie ostygnięty dorzuć do niego żółtka oraz jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą z pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
  10. Ciasto rozwałkuj na grubość nie mniejszą niż 1,5 cm i powycinaj z niego okręgi o średnicy nieco większej niż krawędź szklanki.
  11. Do ciasta nakładaj farsz i zlepiaj jak pierogi. Możesz je również formować w podłużne lub okrągłe bułeczki.
  12. Paszteciki piecz w piekarniku 20 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  13. Gotowe możesz podawać jako przekąska do piwa lub zakąska do barszczu.