Paszteciki karnawałowe


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej typ 450
  • 400 g miękkiego masła o zawartości tłuszczu powyżej 80%
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:

  • 0,6 kg boczku wędzonego
  • 0,6 kg karkówki
  • 3 średnie cebule
  • 50 g smalcu dobrej jakości
  • 50 g masła dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 4 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy: majeranek, cząber i tymianek
  • 50 g grzybów suszonych

TO CI SIĘ PRZYDA

  • maszynka do mielenia mięsa
  • miska
  • folia spożywcza
  • wałek
  • stolnica
  • sitko

Porada szefa kuchni

Masło możesz przygotować samemu w domowych warunkach. Potrzebujesz dobrze schłodzonej śmietany 30 - 36% dobrej jakości. Umieść ok 150 - 200 ml w misce i ubijaj mikserem na średnich obrotach. Jeśli nie posiadasz miksera możesz to zrobić zwykłą trzepaczką, jedynie z tą różnicą, że poświęcisz na to więcej czasu i energii. Gdy ubijesz pianę, to miksuj/ubijaj dalej. Gdy całość zacznie się rozwarstwiać to sygnał że tworzy się masło. Ubijaj aż powstanie zbitek tłuszczu oddzielony od wodnistej maślanki. Takie masło osusz i przełóż do maselniczki.

Po świątecznym przejedzeniu marzy się każdemu z nas coś z innego repertuaru niż sałatki, ryby i pierogi. Dla tego przygotowujemy już Was do szampańskiej zabawy sylwestrowej. Nasze paszteciki to przepyszna przekąska do pozostałego po wigilii czerwonego barszczu oraz przegryzania bez niczego.

Przepis na: Paszteciki karnawałowe

  1. Składniki ciasta dokładnie ze sobą zagnieć, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 2 - 3 godziny.
  2. Grzyby zalej letnią wodą. Po 30 minutach pokrój je w kostkę i odcedź na sitku, ale wody nie wylewaj.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  4. Karkówkę i boczek podsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni w celu zamknięcia mięsa.
  5. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 45 minut. możesz je obłożyć przyprawami oraz warzywami dla wzmocnienia ich aromatu i smaku.
  6. Upieczone mięsa wyjmij, aby odrobinę przestygły. Zmiel je w maszynce do mielenia mięsa póki są jeszcze dość ciepłe.
  7. Na patelni rozgrzej smalec i podsmażaj na nim przez ok. 7 minut grzyby. Następnie dodaj posiekane w kostkę cebule i smaż aż się zeszkli. Podlej całość odrobiną wody z grzybów, ale rób to przy użyciu sitka.
  8. Jeszcze gorące grzyb y z cebulą zmiel w maszynce do mięsa i dodaj do farszu dokładnie mieszając.
  9. Do farszu dodaj masło i całość dokładnie wymieszaj. Gdy będzie całkowicie ostygnięty dorzuć do niego żółtka oraz jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą z pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
  10. Ciasto rozwałkuj na grubość nie mniejszą niż 1,5 cm i powycinaj z niego okręgi o średnicy nieco większej niż krawędź szklanki.
  11. Do ciasta nakładaj farsz i zlepiaj jak pierogi. Możesz je również formować w podłużne lub okrągłe bułeczki.
  12. Paszteciki piecz w piekarniku 20 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  13. Gotowe możesz podawać jako przekąska do piwa lub zakąska do barszczu.