Makowiec z ciasta francuskiego


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Masa makowa:

  • 250 g maku
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • 100 g cukru
  • 80 g płynnego miodu
  • 2 białka jaja kurzego
  • ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • Lukier:

  • 160 g cukru pudru
  • 60 ml gorącej wody
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • mikser
  • sito
  • papier do pieczenia

Porada szefa kuchni

Święta mobilizują nas do różnych przyjemnych aktywności: ucieramy, lepimy, zagniatamy, podśpiewujemy pod nosem pastorałkę, zawijamy prezenty i... makowce! Pyszne, soczyste, ciężkie od bakalii ciacho z obowiązkowym muśnięciem lukrowym oraz miodowym dodatkiem koniecznie powinno znaleźć się na wigilijnym stole, ponieważ, jak głosi tradycja, mak zjedzony w czasie świątecznej wieczerzy przynosi szczęście, dobrobyt i spokój na cały rok. Makownik, jak większość naszych wigilijnych propozycji, jest odrobinę nietypowy. Tym razem eksperymentujemy z ciastem: zamiast drożdżowego lub kruchego – francuskie. A zamiast kupować makowca w worku, sami go sobie zawińcie, a co! Dodaj do maku ziarenka z laski wanilii, a sprawisz że smak ciasta będzie jeszcze lepszy. Przetnij laskę wzdłuż na pół i końcówką noża wydrąż środek. Wystarczy tylko jedna laska wanilii, ponieważ jej smak i aromat są bardzo intensywne.

Święta mobilizują nas do różnych przyjemnych aktywności: ucieramy, lepimy, zagniatamy, podśpiewujemy pod nosem pastorałkę, zawijamy prezenty i... makowce! Pyszne, soczyste, ciężkie od bakalii ciacho z obowiązkowym muśnięciem lukrowym oraz miodowym dodatkiem koniecznie powinno znaleźć się na wigilijnym stole, ponieważ, jak głosi tradycja, mak zjedzony w czasie świątecznej wieczerzy przynosi szczęście, dobrobyt i spokój na cały rok. Makownik, jak większość naszych wigilijnych propozycji, jest odrobinę nietypowy. Tym razem eksperymentujemy z ciastem: zamiast drożdżowego lub kruchego – francuskie. A zamiast kupować makowca w worku, sami go sobie zawińcie, a co!

Przepis na: Makowiec z ciasta francuskiego

  1. Mak dokładnie opłucz i odcedź na sitku. Odcedzony przełóż do miski.
  2. W rondelku zagotuj mleko. Gdy będzie wrzące, zalej nim mak tylko do przykrycia.
  3. Mieszankę maku z mlekiem umieść w rondlu i gotuj na małej mocy palnika tak długo, aż będzie można rozetrzeć go w palcach. Ważne jest, aby całość się nie gotowała!
  4. Następnie przecedź całość na gęstym sitku i przełóż do miski, w której go zmiel blenderem ręcznym.
  5. W rondlu rozpuść masło i dodaj mak, cukier, miód oraz bakalie. Całość smaż na małej mocy palnika prze 10 minut cały czas mieszając. Po tym czasie pozostaw masę, aby odrobinę wystygła.
  6. Mikserem ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj. Całość pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  7. Rozwiń ciasto na blacie i rozłóż na nim masę pozostawiając 1 cm wolnego miejsca na każdym boku.
  8. Zroluj całość jak roladę zaczynając od dłuższego boku.
  9. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż makowca stroną zlepienia ku dołowi.
  10. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  11. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 50 minut.
  12. Składniki na lukier dokładnie wymieszaj i udekoruj nim makowca gdy będzie już ostygnięty.