Barszcz czerwony


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • duży garnek
  • kawałek jałowej gazy oraz nitka
  • lateksowe rękawiczki

Porada szefa kuchni

Dodaj do barszczu ok. 150 ml świeżego soku z jabłek, a smak, który uzyskasz, będzie niepowtarzalny. Możesz ten smak dodatkowo wzbogacić o suszone grzyby – wystarczy 10 ususzonych kawałków kapeluszy. Namocz je w letniej wodzie i zostaw na ok. 40 minut, dodaj do barszczu na ostatnią godzinę gotowania. Pamiętaj, że w wodzie pozostałej po namaczaniu, zgromadziło się mnóstwo smaku i aromatu grzybowego, zatem warto ją również wykorzystać.

Nic tak doskonale nie rozpoczyna i nie akcentuje wigilijnej wieczerzy, jak wyśmienity barszcz z uszkami, pasztecikami, czy krokietami. Dla tych, którzy chcieliby w tym roku porzucić zupę z proszku dla domowej i naturalnej wersji oraz nie przepadają za eksperymentami z kupnym barszczem w butelkach, bo często płata on smakowe figle, mamy prosty i tradycyjny przepis na aromatyczny początek świątecznej kolacji. Czerwony barszcz domowy jako pierwszy smak Wigilii niczym czerwona wstęga otwierająca ten piękny, bożonarodzeniowy czas.

Przepis na: Barszcz czerwony

  1. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Obierz ząbki czosnku.
  2. Buraki obierz w rękawiczkach, aby nie zabarwić sobie dłoni. Następnie przekrój je na połówki, a większe sztuki na ćwiartki.
  3. Z gazy zrób sakiewkę i włóż do niej ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dzięki temu łatwiej je będzie usunąć z barszczu.
  4. Przełóż wszystko do garnka i wlej ok. 2 – 2,5 l wody.
  5. Gotuj na małej mocy palnika, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny.
  6. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Dodawaj ich po trochu i cały czas próbuj, czy smak jest już odpowiedni.