Barszcz czerwony


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • duży garnek
  • kawałek jałowej gazy oraz nitka
  • lateksowe rękawiczki

Porada szefa kuchni

Dodaj do barszczu ok. 150 ml świeżego soku z jabłek, a smak, który uzyskasz, będzie niepowtarzalny. Możesz ten smak dodatkowo wzbogacić o suszone grzyby – wystarczy 10 ususzonych kawałków kapeluszy. Namocz je w letniej wodzie i zostaw na ok. 40 minut, dodaj do barszczu na ostatnią godzinę gotowania. Pamiętaj, że w wodzie pozostałej po namaczaniu, zgromadziło się mnóstwo smaku i aromatu grzybowego, zatem warto ją również wykorzystać.

Nic tak doskonale nie rozpoczyna i nie akcentuje wigilijnej wieczerzy, jak wyśmienity barszcz z uszkami, pasztecikami, czy krokietami. Dla tych, którzy chcieliby w tym roku porzucić zupę z proszku dla domowej i naturalnej wersji oraz nie przepadają za eksperymentami z kupnym barszczem w butelkach, bo często płata on smakowe figle, mamy prosty i tradycyjny przepis na aromatyczny początek świątecznej kolacji. Czerwony barszcz domowy jako pierwszy smak Wigilii niczym czerwona wstęga otwierająca ten piękny, bożonarodzeniowy czas.

Barszcz czerwony przepis

  1. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Obierz ząbki czosnku.
  2. Buraki obierz w rękawiczkach, aby nie zabarwić sobie dłoni. Następnie przekrój je na połówki, a większe sztuki na ćwiartki.
  3. Z gazy zrób sakiewkę i włóż do niej ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dzięki temu łatwiej je będzie usunąć z barszczu.
  4. Przełóż wszystko do garnka i wlej ok. 2 – 2,5 l wody.
  5. Gotuj na małej mocy palnika, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny.
  6. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Dodawaj ich po trochu i cały czas próbuj, czy smak jest już odpowiedni.