Muffiny choinkowe


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g migdałów w słupkach
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 g mielonego cynamonu
  • 2 g sody oczyszczonej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 120 g miękkiego masła
  • 125 g rodzynek
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml Brandy
  • Bita śmietana:

  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 %

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • foremki na muffiny (najlepiej silikonowe)

Porada szefa kuchni

Zaskocz wszystkich podczas Wigilii i do jednej z muffin włóż wydrylowaną wiśnię lub kostkę białej czekolady. Gdy goście będą się częstować, powiedz im, że w jednej z nich jest niespodzianka i ten, kto na nią trafi, będzie miał szczęście. Gwarantuję, że dzięki temu trikowi Twoje muffiny rozejdą się migiem!

Do tradycyjnych świątecznych łakoci należy również keks oraz strucla drożdżowa z rodzynkami, znana również pod nazwą Stollen. Aby nie zabrakło bakalii na Waszych stołach, proponujemy Wam apetyczne i sympatyczne zastępstwo tych ciast - keksowe muffiny! Są ciężkie od bakaliowych dodatków, cynamonowe i bardzo soczyste - iście świąteczne! Możecie je udekorować zgodnie z tradycją, czyli grubą warstwą cukru pudru lub nieco bardziej fantazyjnie - zieloną choinką z bitej śmietany. Pycha!

Przepis na: Muffiny choinkowe

  1. Rodzynki namocz w brandy i pozostaw je na 30 minut, aby napęczniały. Po tym czasie odcedź je z nadmiaru płynu.
  2. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę z migdałami, skórką pomarańczową i cytrynową, cynamonem, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia.
  3. W drugiej misce utrzyj jajko, cukier i miękkie masło. Następnie dodaj rodzynki i jogurt, a całość wymieszaj.
  4. Zawartość obu misek wymieszaj, aby składniki całkowicie się ze sobą połączyły.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  6. Foremki na muffiny wysmaruj wewnątrz tłuszczem, oprósz bułką tartą, i wypełnij masą do 2/3 ich wysokości.
  7. Foremki na blasze włóż do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Aby sprawdzić, czy muffiny są już gotowe, wbij w jedną wykałaczkę i od razu wyciągnij. Jeśli będzie sucha i bez drobin ciasta, to znak, że są już gotowe.
  8. Muffiny po upieczeniu pozostaw na 5 minut w formie. Po tym czasie wyciągnij wszystkie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  9. Mocno schłodzoną śmietankę wlej do miski i dodaj barwnik. Mikserem na średnich obrotach ubij z niej gęstą bitą śmietanę. Jeśli zacznie Ci się rozwarstwiać dodaj odrobinę zimnej śmietanki i wymieszaj wszystko na niskich obrotach a całość się zredukuje.
  10. Dekoruj muffiny bitą śmietaną tuż przed podaniem i na całkowicie ostygnięte ciastka.