Sernik pomarańczowy


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g serka mascarpone
  • 350 g twarogu śmietankowego
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 175 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 40 g miękkiego masła
  • 250 g ciastek pełnoziarnistych do wyłożenia formy
  • 35 g mąki pszennej
  • Polewa:

  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 160 g cukru
  • 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 20 ml śmietanki 36%

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tortownica o średnicy 26 cm
  • mikser
  • folia aluminiowa

Porada szefa kuchni

Dodaj do masy serowej startą wierzchnią część skórki z cytrusów, a smak całego ciasta będzie jeszcze bardziej intensywny. Pamiętaj tylko o tym, że cytrusy trzeba najpierw porządnie umyć, najlepiej płynem do naczyń.

Oto złocisty i kremowy, prawdziwy król wigilijnego stołu! Przedstawiamy bardzo cytrynowy, bardzo pomarańczowy i jak najbardziej świąteczny sernik. To mistrzowskie ciasto chwalone jest za puszystą konsystencję i gęstą, smakowitą, cytrusową polewę. Co więcej, pozwala zyskać na czasie i odpuścić sobie etap sporządzania kruchego ciasta, bo za jego spód służą pokruszone ciastka zbożowe. Zacny sernik to podstawa wigilijnego deseru, serwujemy więc przepis na taki, który rozanieli każdego smakosza. Palce lizać!

Przepis na: Sernik pomarańczowy

  1. Tortownicę dokładnie wysmaruj wewnątrz masłem, a boki oprósz mąką.
  2. Ciastka zbożowe pokrusz na bardzo drobne kawałki i wyłóż nimi dno tortownicy. Spód z ciastek uklep, aby się zagęścił.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
  4. W dużej misie wymieszaj twaróg z mascarpone, dodaj cukru i utrzyj całość mikserem na gładką masę.
  5. Do gładkiej masy dodawaj pojedynczo jajka, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaj śmietanę i miksuj jeszcze przez 3 minuty.
  6. Przelej wszystko do tortownicy i przykryj folią aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 10 – 15 minut, kontrolując wierzch tak, aby się tylko przyrumienił. Sernik jest gotowy, gdy jego środek po delikatnym naciśnięciu jest sprężysty.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia, po czym wstaw do lodówki, aby się schłodził.
  8. Do rondla wlej sok i wsyp cukier, następnie postaw go na palniku i ustaw średnią moc grzania.
  9. Gdy cukier się rozpuści i sos odrobinę zgęstnieje, dodaj masło w małych kawałkach oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko delikatnie.
  10. Gotuj do momentu, aż masa osiągnie konsystencję delikatnego budyniu. Gotowe zdejmij z palnika, aby odrobinę przestygło.
  11. Gotową polewą polej sernik i ponownie wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.