Pierogi z bryndzą i borowikami


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto na pierogi:

  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 30 ml oleju
  • 560 g mąki pszennej
  • 2 łyżki maku
  • Farsz:

  • 250 g bryndzy
  • 250 g borowików mrożonych
  • 1 średnie cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 50 g masła
  • odrobina oleju

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek
  • stolnica
  • szklanka
  • duży garnek

Porada szefa kuchni

Możesz do farszu użyć także grzybów suszonych, będzie to ciekawą modyfikacją smaku. Namaczaj suszone kapelusze w zimnej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie posiekaj i podsmaż je tak jak w przepisie. Pozostałą po namaczaniu wodę możesz przelać przez sito na patelnię, zatrzymując osad i piasek. Woda wyparuje, ale smak farszu będzie intensywniejszy.

Co zrobić, żeby te Święta były wyjątkowe? A gdyby tak puścić wodze fantazji kulinarnych i tak urozmaicić wigilijne potrawy, aby były inne niż zwykle nie tracąc przy tym na ich tradycyjności? Świetny pomysł! Polecamy rozpocząć bożonarodzeniową rewolucję od pierogów, które dają nam w tym temacie wielkie pole do popisu. Co powiecie na pierożki z makiem, bryndzą i borowikami, zamiast opatrzonych już ruskich? Czarne ziarenka w cieście zagwarantują niecodzienny image pierogowy, a opornych na „egzotyczne” eksperymenty możecie przekonać faktem, że grzyby leśne i bryndza to przecież nasze polskie przysmaki!

Przepis na: Pierogi z bryndzą i borowikami

  1. Borowiki zalej zimną wodą i rozmroź je całkowicie. Następnie odcedź je z nadmiaru wody na sitku lub durszlaku. Na koniec posiekaj je drobno.
  2. Natkę opłucz i posiekaj grubo.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż borowiki. Cały czas mieszaj je drewnianą szpatułką, aby nie przywarły do patelni.
  5. Następnie dorzuć cebulę z czosnkiem i smaż przez 4 minuty na średniej mocy palnika.
  6. Gotowy farsz zdejmij z palnika, dopraw do smaku i wymieszaj z bryndzą oraz pietruszką. Odstaw na bok, aby ostygł.
  7. Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w jej kopcu wgłębienie. Do środka wsyp mak i wbij jajko.
  8. Do mąki dodaj olej i połowę wody, a następnie całość wymieszaj i zagnieć.
  9. Do powstałych grudek dodaj pozostałą część wody i zagniataj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
  10. Gotowe ciasto przykryj czystą ścierką i pozostaw na 15 minut.
  11. Po tym czasie rozwałkuj ciasto podsypując je odrobiną mąki. płat ciasta powinien mieć grubość ok. 2 mm.
  12. Z ciasta powycinaj okręgi przy pomocy szklanki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć w kulkę.
  13. Wycięty okrąg ułóż na dłoni, a na jego środku rozłóż łyżeczkę farszu. zwilżonymi palcami zlep pieroga.
  14. W dużym garnku zagotuj wodę i wsyp do niej łyżkę soli. Gdy będzie gorąca zmniejsz moc palnika, aby nie wrzała i wrzucaj po kilka pierogów. Gotuj do wypłynięcia.
A może następnym razem przygotujesz pierogi ruskie naszego przepisu?