Ciasto marchewkowe na wigilię


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 ml oleju
  • 2 g sody oczyszczonej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 140 g posiekanych orzechów włoskich
  • 250 g marchwi, startej na tarce o małych oczkach
  • 200 g jabłek, startych na tarce o małych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku
  • 5 g cynamonu mielonego
  • 5 g przyprawy do piernika
  • masło do smarowania formy
  • Krem:

  • 300 g serka kremowego śmietankowego
  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tortownica o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • sito
  • tarka do warzyw
  • 2 miski

Porada szefa kuchni

Składniki odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć także orzechów laskowych lub pekan, a cukier biały zastąpić cukrem trzcinowym.

Serniki, pierniki, makowce… Wszystko to przepyszne, ale może by tak uczcić tegoroczne Święta czymś oryginalnym i zaskakującym, a do tego nietrudnym w przygotowaniu? Co powiecie na wilgotne, korzenne ciasto marchewkowo-jabłkowe? Ciacho jest przekładane lekkim, śmietankowym kremem i chrupią w nim orzechy włoskie. Do tego wygląda fantastycznie i jest niskokaloryczne, a więc w sam raz na deser po świątecznej wieczerzy. Czy będzie pysznić się i kusić na Waszym wigilijnym stole?

Ciasto marchewkowe na wigilię przepis

Przygotowanie ciasta:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Dodaj orzechy i ponownie wymieszaj.
  3. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj cukier oraz olej, a następnie wszystko wymieszaj. Dodaj marchew oraz jabłka i ponownie wymieszaj.
  4. Połącz zawartość obu misek i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
  6. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Piecz całość przez około 45 – 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Po tym czasie odstaw ciasto do przestudzenia.

Przygotowanie kremu i przełożenie nim ciasta:

  1. Cukier puder przesiej do miski. Dodaj serki śmietankowe z masłem i utrzyj mikserem na gładką masę.
  2. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ciasto przełóż połową kremu, resztę rozsmaruj na górze. Wierzch możesz ozdobić posiekanymi orzechami.
  3. Gotowe ciasto wstaw jeszcze na minimum 2 – 3 godziny do lodówki.