Pierogi z kaszą gryczaną i serem


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto na pierogi:

  • 150 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 450 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:

  • 150 g kaszy gryczanej, palonej
  • 250 g chudego, białego sera
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, magi
  • olej do smażenia
  • masło do podsmażenia ugotowanych pierogów

TO CI SIĘ PRZYDA

  • duża
  • metalowa miska
  • stolnica
  • wałek
  • sito

Porada szefa kuchni

Jeśli jesteś amatorem Przaśnych smaków, zamiast zwykłego twarogu dodaj twaróg z mleka koziego. Gotowane pierogi podsmaż na smalcu z kaczki lub gęsi i podawaj z kubkiem maślanki. Całość posyp świeżo tartym serem kozim długo dojrzewającym - tego smaku nigdy nie zapomnisz!

W ramach weekendowego, przedświątecznego treningu w dziedzinie lepienia, serwujemy dziś relaksujący przepis na dobrą rzecz - pierogi z kaszą gryczaną, cebulką i twarogiem. Podobno wspólne lepienie odpręża i sprzyja rodzinnym pogaduchom. Dlaczego kasza? Ponieważ jest pyszna, zdrowa i sycąca oraz idealna na chłody, bo rozgrzewa organizm. Gryczane ziarenka świetnie sprawdzają się w roli farszu… a może by tak mała odmiana na świątecznej wieczerzy?

Pierogi z kaszą gryczaną i serem przepis

  1. Ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji zamieszczonej przez producenta na opakowaniu. Jeżeli to kasza w woreczkach, gotuj ją 15 minut. Kasza ma być ugotowana na sypko.
  2. Po ugotowaniu kaszę przelej zimna wodą i dokładnie ostudź.
  3. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebule do zarumienienia. Następnie odstaw na bok i ostudź.
  5. Biały ser dobrze rozdrobnij widelcem. Kiedy wszystkie składniki farszu będę ostudzone, wymieszaj je ze sobą i dopraw solą, pieprzem i magi.
  6. Czas na pierogi. Mleko z wodą delikatnie podgrzej, ma być letnie.
  7. Dodaj jajko i szczyptę soli.
  8. Następnie małymi porcjami dodawaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką.
  9. Gdy ciasto jest już zwarte, wyciągnij je z miski.
  10. Na stolnicę przesyp trochę mąki i zacznij wyrabiać ciasto.Nie rób tego zbyt długo, ciasto nie może stracić swojej puszystości i elastyczności.
  11. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka i nabierając farsz łyżeczką, zacznij kleić pierogi. Pamiętaj, że ciasto na pierogi ma być cienkie.
  12. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli.
  13. Na gotującą się wodę wrzucaj po 10 pierogów, Przemieszaj drewnianą łyżką i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
  14. Pierogi wyciągaj z wody na sito i przelewaj zimną wodą, żeby się nie posklejały.
  15. Na rozgrzanej patelni roztop trochę masła i obsmażaj ugotowane pierogi z obu stron do zarumienienia. Gotowe.
Czy próbowałaś już zrobić pierogi ruskie wg. naszego przepisu?