Kruche ciasteczka


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 5 g mielonego cynamonu
  • 2 g mielonego imbiru
  • 3 g mielonych goździków
  • skórka otarta z 1 cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blacha do pieczenia
  • foremki do ciastek
  • wałek
  • papier do pieczenia
  • tarka o drobnych oczkach
  • folia spożywcza

Porada szefa kuchni

Jeśli nie masz potrzebnych przypraw, możesz je zastąpić gotową mieszanką do piernika. Jeśli chcesz ciasteczka powiesić na choince, wycinaj w nich dziurki, np. przy pomocy słomki do napojów. Ale przede wszystkim nie zapomnij umieścić ich w puszcze schowanej głęboko w miejscach niedostępnych dla dzieci! W przeciwnym razie, czeka Cię ponowna przygoda z wypiekaniem ciasteczek :)

Dla entuzjastów wigilijnego pichcenia, zwłaszcza tych małych z nieograniczoną wyobraźnią, pieczenie i ozdabianie ciastek o świątecznych kształtach gwiazdek, dzwoneczków i reniferów to jedno z najprzyjemniejszych zadań. Oto magiczny przepis na aromatyczne ciasteczka korzenne z cytrynową nutą, które, przy odrobinie fantazji i kolorowych akcesoriów do upiększania wypieków, zamienią kuchnię w pachnącą manufakturę świątecznych dzieł sztuki! Nic, tylko zakasać rękawy i zabrać się do tworzenia! Ciacha można upiec przez samą wieczerzą, bo w przeciwieństwie do pierniczków nie muszą leżakować.

Przepis na: Kruche ciasteczka

  1. Mąkę, cukier puder i przyprawy przesiej do miski.
  2. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, skórkę z cytryny i mleko. Zagnieć ze składników jednolite ciasto.
  3. Z powstałego ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 1 godziną, aby się schłodziło.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy lekko oprószonej mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  6. Foremkami powycinaj ciastka. Gotowe poprzekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Blachę włóż do piekarnika na 10 – 12 minut, powinny się delikatnie zarumienić.
  8. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do wystudzenia.