Krokiety z mąki gryczanej


2 osoby
Średni

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • natka pietruszki do dekoracji
  • Naleśniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 30 g oleju rzepakowego
  • Farsz:

  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 500 g kapusty kwaszonej z marchewką
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, magi

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia do naleśników

Porada szefa kuchni

Farsz do krokietów zmiel w maszynce do mielenia mięsa, a staną się one bardziej delikatne i jednolite w środku. Do przygotowania ciasta użyj maślanki zamiast mleka, a naleśniki będą co prawda troszkę grubsze, ale tym samym bardziej spulchnione i delikatne. Nabiorą także charakterystycznego smaku maślanki.

Dziś już środa? A może raczej... dopiero środa? Bez względu na punkt widzenia, do końca tygodnia trzeba niestrudzenie przetrwać, przezwyciężając deszcze, mrozy, wichury i głód! We wszystkich starciach, dzięki wielkiej mocy pokrzepiającej, pomogą nasze aromatyczne i sycące krokiety z kapustą, grzybami i świeżą natką pietruszki. Farsz jest delikatny, a ciasto oryginalnie przepyszne dzięki mące gryczanej. Optymalne efekty wzrostu mocy uzyskacie popijając danie gorącym barszczem! To jak, zawiniecie dziś krokieta?

Przepis na: Krokiety z mąki gryczanej

  1. Grzyby namocz w zimnej wodzie przez 30 minut.
  2. Kapustę zalej w garnku wodą i gotuj na średniej mocy palnika przez 30 minut.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  5. Po upływie 30 min grzyby przelej na sito i bardzo dokładnie odsącz z wody.
  6. Osuszone grzyby pokrój jak najdrobniej.
  7. Grzyby przesmaż na patelni z cebulą.
  8. Kapustę przelej na sito i dokładnie odsącz z wody.
  9. Następnie kapustę drobno posiekaj i dodaj na patelnię.
  10. Wszystkie składniki farszu przesmaż ze sobą raz jeszcze i dopraw do smaku solą, pieprzem i magi. Farsz gotowy.
  11. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodaj trochę mleka.
  12. Naleśniki smaż na odrobinie oleju. Staraj się, aby były jak najcięższe.
  13. Farsz zawijaj w naleśniki jak na tradycyjne krokiety.
  14. Przygotuj dwa głębokie talerze. W jednym rozmieszaj jajko z odrobiną soli i pieprzu. Na drugi przesyp bułkę tartą.
  15. Krokiety obtaczaj w jajku, a następnie bułce i smaż na patelni, aż panierka będzie przyrumieniona. Gotowe.