Tortilla hiszpańska z chorizo


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 100 g chorizo
  • 100 g czarnych oliwek
  • 80 g żółtego sera
  • 6 jajek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia, w której można piec w piekarniku
  • tarka

Porada szefa kuchni

Do tortilli możesz użyj ziemniaków, które zostały Ci po obiedzie z poprzedniego dnia. Pokrój je na grubsze talarki, dzięki czemu z zewnątrz będą bardzo chrupiące a w środku miękkie. Takie talarki smaży się bardzo krótko na dużej mocy palnika, ponieważ już są ugotowane.

Nadeszły rześkie i mroźne czasy, ale w kuchni możecie poczuć dziś gorącą, hiszpańską energię! Ogień roznieci przepyszna tortilla de patatas – czyli puszysty omlet z ziemniaków z tradycyjną wieprzową kiełbasą chorizo, która słynie z mocnego, kuszącego aromatu. W kulinarnym Paso Doble towarzyszyć jej będzie czerwona cebula. Sycący placek sprawi, że Wasza kuchnia stanie w płomieniach! No, może nie dosłownie... A w hiszpańskim slangu chorizo oznacza to samo, co złodziej. Ciekawe dlaczego? Czyżby kiełbaska skradała podniebienia?

Przepis na: Tortilla hiszpańska z chorizo

  1. Ugotuj ziemniaki, ostudź i pokrój w talarki.
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  3. Na patelni, na której będziesz przygotowywać tortillę, wytop plasterki chorizo. Następnie przełóż je do dużej miski.
  4. Cebulę pokrój w piórka i przysmaż do przyzłocenia na tłuszczu z chorizo. Jeżeli to konieczne dodaj trochę oliwy z oliwek.
  5. Cebulę przełóż do miski z chorizo.
  6. Oliwki pokrój na małe krążki - dodaj do reszty składników.
  7. Na koniec dodaj talarki ziemniaków.
  8. Do drugiej miski wbij 6 całych jaj. Wymieszaj je.
  9. Do jaj dodaj śmietankę - wymieszaj.
  10. Na drobnych oczkach zetrzyj ser żółty i dodaj do jaj ze śmietanką.
  11. Całość wymieszaj i do praw solą i pieprzem.
  12. Zawartość obu misek delikatnie ze sobą wymieszaj i wylej na wcześniej używaną patelnie z niewielką ilością oliwy.
  13. Smaż około 5 minut, a następnie przełóż patelnie do piekarnika na kolejne około 12 minut.
  14. Tortilla jest gotowa, gdy jej górna część jest ścięta i przyrumieniona.
  15. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.