Ciasto jaglane z czekoladą


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szkl. mielonych orzechów
  • ½ szkl. mąki
  • 4 duże łyżki kakao
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szkl. miodu płynnego
  • Ciemna polewa

  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Jasna polewa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 tabliczka białej czekolady

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tortownica
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • blender
  • 2 rondle

Porada szefa kuchni

Metoda suchego patyczka polega na wbiciu wykałaczki lub podobnego, drewnianego patyczka w ciasto i wyciągnięcie go od razu. Jeśli jest suchy i nie ma poprzylepianych żadnych drobinek ciasta, to znak, że jest ono już gotowe do wyjęcia z piekarnika.

W życiu nic nie jest czarno-białe, chyba że... nasze ciasto! A że jesienna pogoda w kratkę, to i ciasto nie może się zdecydować, czy kusić Was ciemną, klasyczną polewą z gorzkiej czekolady, czy może usidlić słodkością tej białej. Jedno jest pewne: pyszne ciacho ma w sobie zdrową kaszę jaglaną, zasilające magnezem kakao, orzechowo-miodowy smaczek oraz rozgrzewające przyprawy: cynamon i kardamon. Ten deser leczy chandrę, przegania muchy z nosa, specjalizuje się w patiach: z apatii robi sympatię, a także wzmaga ogólną miłość do świata. Takie ciacho.

Ciasto jaglane z czekoladą przepis

  1. Kaszę jaglaną przesyp do pojemnika odpowiedniego do miksowania i blenderem zmiel ją odrobinę. Następnie dodaj żółtka jaj i zmiel całość ponownie, tym razem na jednolitą masę.
  2. Następnie po kolei dodawaj do masy cały czas miksując: mielone orzechy, olej, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, kardamon, cynamon jogurt i miód. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. W osobnym pojemniku ubij białka na sztywną pianę.
  4. Gotową pianę dodaj do pozostałej masy bardzo ostrożnie i wymieszaj je razem.
  5. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
  6. Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika na ok. 30 min. Pod koniec przy użyciu metody "suchego patyczka" oceń czy ciasto jest gotowe. teraz je odstaw, aby ostygło.
  7. W tym czasie przygotuj polewy czekoladowe. Każdą z nich przygotuj w osobnym rondlu, mieszając wszystkie składniki  na małej mocy palnika. Zbyt intensywne podgrzanie spowoduje zwarzenie się polewy.
  8. Gotowymi polewami udekoruj upieczony spód ciasta tworząc dowolny wzór i poczekaj, aż zastygną.