Polędwiczka wieprzowa z sosem borówkowym


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz, kminek
  • 150 g borówek
  • kilka sztuk miechunki
  • 1 mała papryczka chili
  • oliwa z oliwek

Porada szefa kuchni

Dodaj do polędwiczki przed włożeniem jej do piekarnika odrobinę białego wina wytrawnego, a mięso z zewnątrz przyjemnie skruszeje i nabierze cudownego aromatu. Jeśli nie uda Wam się kupić borówek, to zastąpcie je konfiturą z jarzębiny.

Apelujemy! Jeśli wracając z pracy lub uczelni mijacie jeszcze przydrożne słoikowe stragany z leśnymi skarbami lub osiedlowy warzywniak, koniecznie popełnijcie borówkowy zakup! Te niepozorne kuleczki mają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich polskich owoców. Ponadto kryją w sobie błonnik, full witamin i minerałów, poprawiają wzrok, pamięć i odporność. Mało? Proszę więcej: serwujemy Wam kolejny przepis na delikatne i kruche polędwiczki wieprzowe, tym razem okraszone pikantnym sosem borówkowym. Palce lizać!

Przepis na: Polędwiczka wieprzowa z sosem borówkowym

  1. Owoce umyj, osusz i przekrój na pół. Papryczkę również umyj i  posiekaj ją bardzo drobno.
  2. Polędwiczkę dokładnie oczyść z błon, a następnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Teraz mięso osusz papierowymi ręcznikami.
  3. Polędwiczkę dopraw przyprawami i natrzyj odrobiną oliwy z oliwek. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i usmaż ją z każdej strony. Smaż intensywnie lecz krótko, tak aby mięso się tylko zamknęło umożliwiając zachowanie wszystkich soków.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  5. w rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż owoce oraz papryczkę. Dodaj ok. 5 łyżek wody i duś całość jak dżem, aż woda całkiem wyparuje tworząc gęsty sos.
  6. Polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na  ok 12 - 15 minut.
  7. gotowe mięso odstaw na chwilę, aby soki wewnątrz przestały wrzeć, a następnie pokrój na kawałki i podawaj z gotowym sosem.