Domowa Pizza


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) (używam drożdży firmy Dr. Oetker)
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Dodatki do pizzy:

  • czarne i zielone oliwki
  • 8- 10 suszonych pomidorów
  • ok. 10 plastrów boczku, cienko pokrojonych
  • ok. 20 plasterków salami
  • 2 kule sera mozzarella (2 x 125 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • pomidorowy sos do pizzy (możemy użyć gotowego lub też zrobić sami – przepis poniżej)
  • suszone oregano
  • Domowy sos do pizzy:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 400 g passaty pomidorowej
  • zioła świeże lub suszone (bazylia i oregano)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek
  • stolnica
  • nóż do pizzy
  • blacha do pieczenia
  • folia spożywcza
  • sito
  • miska

Porada szefa kuchni

Woda, w której rozpuszczasz drożdże powinna być ciepła, ale nie gorąca. Za wysoka temperatura „zabija” drożdże. Uważa się że odpowiednia temperatura to nie więcej niż 36 stopni C. Ciasto możesz przyrządzić z podwójnej porcji i dzięki temu połowę zamrozisz na kolejny domowy festiwal pizzy. Przed planowanym użyciem wyciągnij i pozostaw do odmrożenia w temperaturze pokojowej.

Drodzy Codogarowicze, dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Życzliwości, co zachęca i stwarza dobre okoliczności do bycia życzliwym również w kuchni i dzielenia się jedzeniem. Z tej miłej okazji przedstawiamy sprzyjającą dobrym podziałom i wymianie zachwytów pizzę! Czym się wspólnie zachwycać? Ano fantastycznym ciastem, domowym sosem ziołowo-pomidorowym i pysznymi dodatkami w postaci suszonych pomidorów, boczku, mozzarelli, salami... i zniewalającym zapachem z piekarnika. Wzloty kulinarne zbliżają i generują pokłady życzliwości – projekt pizza start!

Przepis na: Domowa Pizza

Przygotowanie ciasta na pizzę:
    1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i dodaj sól. Zrób w środku zagłębienie.
    2. Drożdże oraz cukier wymieszaj z ciepłą wodą (nie więcej niż 36 stopni C), odstaw na 5 minut (mieszanina zacznie się pienić).
    3. Do zagłębienia w mące wlewaj po trochu wodę z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniaj mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszaj z drożdżami. Dodaj łyżkę oliwy i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli masz robot kuchenny z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możesz ciasto wyrobić przy jego pomocy.
    4. Z wyrobionego ciasta zrób kulę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto urosło.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
    1. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie w garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek.
    2. Dodaj passatę pomidorową, zioła (świeże drobno siekamy) i gotuj na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Popraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
    3. Uwaga: Z podanych składników sosu wyjdzie więcej niż na dwie pizzę. Pozostałą część przełóż do słoika i przechowuj w lodówce lub poporcjuj i zamroź.
Przygotowanie pizzy:
    1. Suszone pomidory pokrój na paseczki, boczek na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Oliwki możesz pokroić w plasterki lub zostawić w całości.
    2. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na dwie części.
    3. Kolejno przekładaj na blat posypany odrobiną mąki i wałkuj na dość grube spody, w razie potrzeby podsypując mąką.
    4. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, małym wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.
    5. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni Celsjusza.
    6. Rozwałkowane blaty posmaruj sosem pomidorowym.
    7. Mozzarellę pokrój na plastry, a następnie porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na pizzy.
    8. Na pizzy rozłóż boczek, salami, suszone pomidory, cebulę oraz oliwki. Całość posyp suszonym oregano.
    9. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8-10 minut.
    10. Upieczona pizzę pokrój na trójkąty i podawaj.