Muffiny jaglane ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g kaszy jaglanej
  • duży pęk liści świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • curry
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • foremki na muffiny (najlepiej silikonowe)

Porada szefa kuchni

Tak samo przygotowaną kaszę jaglaną ze szpinakiem możesz zapiec w formie tarty podając w trójkątnych kawałkach. Aby szybko usunąć skórkę z pomidora natnij jego skórkę na spodzie na krzyż i zlej go obficie wrzątkiem. Następnie zlej go obficie zimną wodą i obierz go z poluzowanej skórki.

Na posiadówkę ze znajomymi? Idealne! Na szybki i sycący lunch? Fantastyczne. A na kolację inną niż wszystkie lub specjalny podwieczorek? Nie mają sobie równych! Nasze wytrawne muffiny z kaszy jaglanej, szpinaku, smażonej cebulki i pomidora w curry, choć nie bez charakteru, są absolutnie uniwersalne i jak kameleon dopasowują się do okoliczności. Co więcej, muffiny zbliżają ludzi – dzięki swojej pyszności i poręczności są wspaniałym śniadaniowym podarkiem dla kolegi lub koleżanki zza biurka. Pomyślcie o tym wyczarowując zdrową muffinkową przekąskę. Niedługo Międzynarodowy Dzień Życzliwości!

Przepis na: Muffiny jaglane ze szpinakiem

  1. Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
  2. Ze szpinaku oderwij łodyżki, dokładnie umyj liście pod bieżącą wodą i osusz. Zrób to bardzo dokładnie, żeby pozbyć się resztek ziemi i nadmiaru wody.
  3. Ugotowaną kaszę ostudź.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
  5. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do cebuli.
  6. Teraz czas na szpinak. Wyłóż go na patelnie i dopraw solą ziołową i pieprzem.
  7. Szpinak przesmażaj do momentu aż straci swoją objętość.
  8. Wyłóż szpinak na sito i dobrze ostudź.
  9. Pomidora umyj, pozbądź się skórki i gniazd nasiennych. Pokrój w małą kostkę.
  10. Ostudzoną kaszę jaglaną, szpinak i pomidora wymieszaj ze sobą.
  11. Całość dopraw do smaku curry i pieprzem wg własnego uznania.
  12. Na koniec dodaj rozmieszane jajka i ostatni raz wymieszaj.
  13. Jaglaną mieszankę przekładaj łyżką do sylikonowych foremek do całości ich objętości.
  14. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
  15. Muffiny możesz oprószyć startym, ulubionym serem lub podać z sosem czosnkowy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.