Muffiny jaglane ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g kaszy jaglanej
  • duży pęk liści świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • curry
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • foremki na muffiny (najlepiej silikonowe)

Porada szefa kuchni

Tak samo przygotowaną kaszę jaglaną ze szpinakiem możesz zapiec w formie tarty podając w trójkątnych kawałkach. Aby szybko usunąć skórkę z pomidora natnij jego skórkę na spodzie na krzyż i zlej go obficie wrzątkiem. Następnie zlej go obficie zimną wodą i obierz go z poluzowanej skórki.

Na posiadówkę ze znajomymi? Idealne! Na szybki i sycący lunch? Fantastyczne. A na kolację inną niż wszystkie lub specjalny podwieczorek? Nie mają sobie równych! Nasze wytrawne muffiny z kaszy jaglanej, szpinaku, smażonej cebulki i pomidora w curry, choć nie bez charakteru, są absolutnie uniwersalne i jak kameleon dopasowują się do okoliczności. Co więcej, muffiny zbliżają ludzi – dzięki swojej pyszności i poręczności są wspaniałym śniadaniowym podarkiem dla kolegi lub koleżanki zza biurka. Pomyślcie o tym wyczarowując zdrową muffinkową przekąskę. Niedługo Międzynarodowy Dzień Życzliwości!

Muffiny jaglane ze szpinakiem przepis

  1. Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
  2. Ze szpinaku oderwij łodyżki, dokładnie umyj liście pod bieżącą wodą i osusz. Zrób to bardzo dokładnie, żeby pozbyć się resztek ziemi i nadmiaru wody.
  3. Ugotowaną kaszę ostudź.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
  5. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do cebuli.
  6. Teraz czas na szpinak. Wyłóż go na patelnie i dopraw solą ziołową i pieprzem.
  7. Szpinak przesmażaj do momentu aż straci swoją objętość.
  8. Wyłóż szpinak na sito i dobrze ostudź.
  9. Pomidora umyj, pozbądź się skórki i gniazd nasiennych. Pokrój w małą kostkę.
  10. Ostudzoną kaszę jaglaną, szpinak i pomidora wymieszaj ze sobą.
  11. Całość dopraw do smaku curry i pieprzem wg własnego uznania.
  12. Na koniec dodaj rozmieszane jajka i ostatni raz wymieszaj.
  13. Jaglaną mieszankę przekładaj łyżką do sylikonowych foremek do całości ich objętości.
  14. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
  15. Muffiny możesz oprószyć startym, ulubionym serem lub podać z sosem czosnkowy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.