Grochówka


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g żeberek (najlepiej wędzonych)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 300 g łuskanego grochu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula biała
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • suszony majeranek
  • oliwa lub olej do smażenia
  • do podania: posiekana natka pietruszki, pieczywo

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • obieraczka do warzyw
  • duży garnek (ok 4 litrów)

Porada szefa kuchni

Do grochówki można dodać również podsmażoną kiełbasę. Jeśli zupa będzie za gęsta wystarczy dolać nieco wody. Dodatek majeranku do potraw z grochem (lub innymi roślinami strączkowymi) łagodzi ewentualne dolegliwości trawienne.

W lewo zwrot! Do kuchni marsz! Wojskowa grochówka jest pyszna, ale domowa jeszcze lepsza. Wypróbujcie nasz przepis, a nie będziecie zmuszeni do wysłuchiwania żadnych rozkazów. A jeśli macie w domu żołnierza, który uważa, że smak wojskowej zupy gotowanej przysłowiowo “na bucie” nic nie jest w stanie przebić, to właśnie dziś może się to zmienić. Po takim obiedzie każdy domownik będzie Ci salutował „Czołem Kapitanie Kucharzu”!

Przepis na: Grochówka

  1. Do garnka z zimną wodą (ok. 2 litry) włóż żeberka. Doprowadź do wrzenia i odszumuj (przy pomocy sita usuń pianę z wierzchu).
  2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz groch (łuskanego grochu nie trzeba wcześniej namaczać)
  3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie lub oleju. Gdy będzie mocno przyrumieniona, przełóż ją do miski.
  6. Boczek podkrój w kostkę o grubości 1 cm i podsmaż na suchej patelni na rumiano.
  7. Kiedy groch będzie miękki dodaj pietruszkę, marchewkę, ziemniaki, cebulę oraz boczek.
  8. Zupę dopraw solą i gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Po koniec gotowania zupę dopraw pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą
  10. Żeberka pokrój na kawałki i przełóż na talerze.
  11. Do talerzy nalej zupę. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i pajdą chleba.
  12. Spocznij!