Tarta gryczana z dynią


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Składniki na tartę:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Składniki na farsz:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • pomidorki koktajlowe
  • 100 g sera feta
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma na tartę
  • folia spożywcza

Porada szefa kuchni

Przygotuj spód na tartę dzień wcześniej, aby nie tracić czasu na jego stygnięcie. A jeśli masz problem z pokrojeniem sera fety, namocz nóż w gorącej wodzie. Teraz ser powinien się kroić jak ciepłe masełko.

Królowa światowych konkursów, festiwali i oczywiście Halloween; prawdziwa skarbnica witamin (szczególnie tych z grupy B), minerałów i B-karotenu, Jej Wysokość (albo raczej Objętość) Dynia w kolejnej odsłonie! Czy znów zawładnie Waszym podniebieniem? Warto się skusić na tę pomarańczową bombę zdrowia, gdyż niekwestionowany dyniowy sezon trwa. Pomysłów na nią w bród, a nasza pyszna propozycja na dziś to krucha tarta z dynią, serem feta i kremowym sosem... Kto się temu oprze?

Przepis na: Tarta gryczana z dynią

  1. Wszystkie składniki na spód tarty wymieszaj ze sobą i ugnieć.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 – 1,5 cm i wylep nim całą formę na tartę.
  5. Ciasto włóż do piekarnika na 20 minut. Gotowe ciasto odstaw, aby wystygło.
  6. Dynię umyj, a następnie przekrój i usuń ze środka gniazdo nasienne. Miąższ ze skórką pokrój w kostkę ok. 1,5 – 2 cm.
  7. Ser pokrój w kostkę o podobnej wielkości, jak ta dyniowa.
  8. Pomidorki umyj i przekrój na pół lub ćwiartki.
  9. W osobnej misce wymieszaj jajka ze śmietaną i dopraw do smaku solą z pieprzem. Możesz dodać również swoje ulubione przyprawy.
  10. Piekarnik rozgrzej ponownie do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  11. Wszystkie pokrojone składniki rozłóż na upieczonym spodzie tarty i zalej mieszanką jaj ze śmietaną.
  12. Włóż całość do piekarnika na 20 – 25 minut.