Szarlotka amerykańska


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Spód ciasta: 

  • 300 g mąki uniwersalnej
  • 150 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 ml wody
  • Nadzienie:

  • 7 - 8 jabłek
  • 60 g brązowego cukru
  • 30 g mąki uniwersalnej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka z połowy cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • stolnica
  • folia spożywcza
  • wałek
  • folia aluminiowa
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty
  • obieraczka
  • rodełko do wycinania ciasta
  • miska
  • fasola jaś

Porada szefa kuchni

Jabłka ułóż dość gęsto i dużo, ponieważ podczas pieczenia tracą swoją objętość. Aby nie ściemniały, posmaruj je odrobiną soku z cytryny. Zamiast jabłek możesz użyć słodkich gruszek. Wtedy co prawda to już nie będzie szarlotka, ale i tak będzie pyszne.

American Pie? Nie, to nie film, takie ciasto może ziścić się w Waszej kuchni! Wystarczy po amerykańsku uwierzyć w siebie, skombinować trochę soczystych jabłek i zabrać się do (nietrudnej) roboty, a potem z lubością patrzeć przez szybkę piekarnika, jak rośnie złocisty placek wielogwiazdkowy – deser wszystkich stanów (słodkiego rozanielenia). Jeśli dodacie do niego trochę cynamonu i skórki z cytryny, a na wierzch pykniecie bitą śmietanę lub gałkę lodów waniliowych, hollywoodzki uśmiech po zjedzeniu gwarantowany. To idealne ciasto rozweselające jesienny wieczór!

Przepis na: Szarlotka amerykańska

  1. Mąkę przesiej na stolnicę przez sito i dodaj pozostałe składniki na ciasto. Całość ugniataj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Jabłka umyj, a następnie obierz ze skórki. Przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Na koniec pokrój cząstki jabłek na cienkie plastry.
  4. Przełóż jabłka do miski i wsyp: mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier oraz skórkę z cytyny. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
  7. Większą część rozwałkuj na placek o średnicy odrobinę większej niż forma. Następnie ułóż placek w formie pozostawiając wysokie brzegi i nakłuj go widelcem w kilku miejscach. Rozłóż na nim folię aluminiową i dociąć płat fasolą.
  8. Włóż formę na 10 minut do piekarnika. Po wyjęciu odstaw w chłodne miejsce, aby ostygła.
  9. Na wypieczony spód wyłóż równomiernie jabłka.
  10. Rozwałkuj drugą część ciasta i wytnij z niego paski o szerokości ok 2 cm.
  11. Paski ułóż na wierzchu tworząc przeplataną kratkę. Wystający nadmiar przytnij.
  12. Wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika na 45 minut.