Krem z dyni z mlekiem kokosowym


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg dyni
  • niewielki kawałek korzenia imbiru
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty kolorowy
  • sól, pieprz zmielony
  • listki mięty

TO CI SIĘ PRZYDA

  • papier do pieczenia
  • duży garnek
  • blender

Porada szefa kuchni

Jeżeli nie masz piekarnika wszystkie składniki możesz podpiec w na patelni, a następnie przełożyć do garnka i gotować w bulionie pod przykryciem przez 30 minut.

Dynia wciąż niestrudzenie kusi na straganach jesiennych warzywniaków... Wykorzystajmy tę pychotę póki możemy! Dzisiejsza Garowa propozycja jest dość egzotyczna i niezwykle subtelna, ale nie bez charakteru. Dyniowy krem z delikatnym mleczkiem kokosowym i rozgrzewającą nutą imbiru oraz krzepiącym dodatkiem czosnku rozanieli każdego, nawet w posępne październikowe popołudnie. Jeśli obchodzicie Halloween, niech Wasze podniebienia też świętują ze strasznie i potwornie przepyszną zupą! A jeśli nie – delektujcie się płynną dynią, zamiast skrobać w niej lampiony

Przepis na: Krem z dyni z mlekiem kokosowym

  1. Obierz dynię ze skóry, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój na większe kawałki.
  2. Obierz imbir, cebulę oraz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
  4. Wszystkie przygotowane składniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posól, popieprz i włóż do piekarnika na pół godziny (do zarumienienia się dyni).
  5. Po upływie 30 minut wszystkie składniki z blaszki przełóż do dużego garnka.
  6. Do garnka wlej bulion drobiowy i całość zblenduj do uzyskania gładkiej, półgęstej konsystencji.
  7. Do kremu z dyni dodaj sok z pomarańczy i mleczko kokosowe.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem wg własnego uznania.
  9. Podawaj z odrobiną mleczka i potłuczonym kolorowym pieprzem. Do ozdoby użyj listków mięty.