Placuszki z cukinii i marchewki


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 średnie cukinie
  • 2 małe marchewki
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • olej rzepakowy do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • durszlak lub sito

Mamy dziś szczególny dzień swoistej retrospekcji, warto więc także w kuchni zaliczyć powrót, tym razem do przeszłości. Na tą sentymentalną okazję proponujemy Wam lekkie, jarskie, delikatne i bardzo proste danie: placuszki z cukinii i marchewki, tak dobre, jak te z warzyw z babcinego ogródka. Puszyste placki pachną ziołami i zachęcają, aby ze smakiem spożyć je z łyżką kwaśnej śmietany lub delikatnego sosu z czosnkową nutą. Nie tylko na obiad, gdyż cukiniowo-marchewkowy mix, smakowicie przyrumieniony na patelni, poleca się również na kolację lub drugie śniadanie fit w corpo! Łapcie przepis, odpalajcie „Powrót do przyszłości” i do dzieła :-)

Placuszki z cukinii i marchewki przepis

  1. Cukinie i marchew dokładnie umyj.
  2. Część cukini od łodygi odkrój i wyrzuć. Resztę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Przełóż startą cukinie na sito, posól i odstaw na 20 minut.
  4. W tym czasie obierz i zetrzyj (na tych samych oczkach tarki) marchewki.
  5. Po upływie 20 minut cukinię dokładnie odciśnij od soku, który puściła i wrzuć do dużej miski.
  6. Do miski dodaj też startą marchew, jajko, mąkę, posiekane zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy.
  8. Placuszki wykładaj na patelnię płaską łyżką i smaż tak samo, jak placki ziemniaczane - do zarumienienia.