Paprykarz po radomsku


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg mięsa wieprzowego lub z dzika (najlepiej z warchlaka) może to być szynka lub karkówka
  • 0,7 l rosołu lub bulionu
  • 2 cebule
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 2 lub 3 papryki czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • słodka papryka mielona, kminek
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • oliwa z oliwek do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • miska

Porada szefa kuchni

Aby potrawa była bardziej esencjonalna, przygotuj odpowiedni rosół z tłustego mięsa. Dodaj również opiekane, wręcz mocno przypalone cebule wraz z łupinkami. Dodadzą one niepowtarzalnego aromatu.

Jak w jedno popołudnie wykorzystać w kuchni polski jesienny urodzaj wspaniałej, słodkiej papryki i również rodzimą, myśliwską gałąź kulinarnych tradycji? A przy tym sprawić, aby wszystkie gary skwierczały, bulgotały i parowały, wypełniając cały dom ciepłem i niesamowitym aromatem? To proste – należy sporządzić paprykarz z warchlaka po radomsku! Już sam zapach esencjonalnego bulionu, smażonej cebuli i czosnku oraz wybornego mięsa i kminku rozgrzeje i pokrzepi Was w chłodny dzień! Nie wspominając o szklance czerwonego wina, którym należy zaprawić paprykarz... Niech michy wypełnią się dziś po brzegi gęstą, paprykową strawą!

Przepis na: Paprykarz po radomsku

  1. Mięso pokrój w kostkę o grubości 2 cm lub mniejszą.
  2. Następnie zalej winem, dopraw papryką oraz kminkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odsącz z płynu pozostawiając go w naczyniu.
  3. Cebule i czosnek obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Następnie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aby się zeszkliła. Na ostatnie 30 sekund smażenia dodaj czosnek.
  5. W garnku na średniej mocy palnika zagotuj bulion.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  7. Odsączone mięso obtocz w mące tworząc delikatną panierkę, a następnie usmaż je na oliwie, aby się przyrumieniło.
  8. Mięso oraz cebulę z czosnkiem przełóż do garnka z bulionem i zmniejsz moc palnika. Dodaj również połowę wina z przyprawami. Całość duś do miękkości ok. 45 – 60 minut.
  9. Umyte papryki włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie odstaw je, aby wystygły.
  10. Na patelni rozgrzej masło i mocno przesmaż pomidory.
  11. Z upieczonej papryki usuń gniazda nasienne oraz skórkę. Powinna odejść bez problemu. Pokrój miąższ w kostkę lub paski.
  12. Na osobnej patelni przygotuj zasmażkę. Na odrobinie masła przesmaż mąkę na delikatnie rumiany kolor, a następnie dodaj ją do garnka z mięsem.
  13. Dodaj do całości smażone pomidory.
  14. Na koniec dopraw danie solą z pieprzem i dodaj paprykę.