Brukselki i patisony smażone na maśle


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Składniki BRUKSELKA:

  • 250 g brukselki
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól
  • Składniki PATISONY:

  • 300 g małych patisonów
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • słodka i ostra papryka
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • rondel
  • sito

Patison, to bardzo atrakcyjne wizualnie warzywo, które tak naprawdę, z botanicznego punktu widzenia, jest owocem. Jego dużą zaletą, prócz walorów smakowych, jest fakt, że można go przygotowywać na bardzo wiele sposobów. Patisony możemy jeść na surowo, gotowane, duszone, smażone, pieczone. A co dodatkowo na plus, patisony są bardzo niskokaloryczne - 100 g to jedyne 18 kcal. Oczywiście jeżeli nie jest to smażona wersja z naszego przepisu ;)

Przepis na: Brukselki i patisony smażone na maśle

Przygotowanie brukselek:
  1. Umyj brukselki pod bieżącą wodą i poobrywaj odstające listki.
  2. Zagotuj w garnku wodę i posól.
  3. Do gotującej się wody wrzuć brukselki i gotuj 6-8 minut.
  4. Po upływie tego czasu, odcedź brukselki i poczekaj, aż trochę przestygną.
  5. Osuszone brukselki przekrój na pół, wzdłuż listków.
  6. W rondlu rozpuść masło i dodaj bułkę tartą.
  7. Połówki brukselek ostrożnie obtocz w bułce tartej z masłem.
  8. Podsmażaj na patelni, do momentu zarumienienia się panierki.
Przygotowanie patisonów:
  1. Patisony umyj pod bieżącą wodą i oczyść odkrawając górę i dół.
  2. W jednej misce rozmąć jajko i dopraw solą, pieprzem i paprykami.
  3. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą z mąką.
  4. Patisony panieruj jak kotlety. Najpierw w jajku, potem w mące z bułką.
  5. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
  6. Patisony smaż do momentu zarumienienia się panierki.