Pieczone ziemniaki jak z ogniska


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła o zawartości 83% tłuszczy
  • świeże zioła np. tymianek, oregano
  • świeże kiełki rzodkiewki
  • starty oscypek lub inny twardy ser
  • jogurt naturalny
  • sól gruboziarnista

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia aluminiowa
  • ręcznik papierowy

Porada szefa kuchni

Te ziemniaki najlepiej smakują z ogniska! Przygotuj je według przepisu, zawiń w folię aluminiową i wrzuć do żaru wygasającego się ogniska. W tej temperaturze będą się piekły ok 33 – 45 minut. Polecam również urozmaicić masło świeżymi ziołami oraz gniecionym czosnkiem.

„Płonie ognisko w lesie...”, a nie wyobrażamy sobie wieczornej pory na biwaku lub w innych ogniskowych okolicznościach bez ziemniaków pieczonych w folii! Nawet jeśli Wasza kariera harcerska dobiegła już końca lub nigdy się nie rozpoczęła, a jedyne miejsce do wrzucenia ziemniaków to piekarnik, bo ognisko macie tylko domowe – nasz przepis przypomni miłe biwakowe chwile i zaskoczy Was oryginalnymi dodatkami. Zainteresowani? A więc ziemniak w dłoń i do dzieła! Może wrócą jakieś wspomnienia...

Przepis na: Pieczone ziemniaki jak z ogniska

  1. Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz w tym celu użyć szczoteczki lub gąbki.
  2. Osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
  3. Ostrym nożem natnij na krzyż do głębokości 1/3 ziemniaka.
  4. W to miejsce ułóż masło, sól oraz zioła.
  5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  7. Ziemniaki owiń folia aluminiową i włóż do piekarnika na 45 – 60 minut.
  8. Po wyjęciu ziemniaków odczekaj, aby ostygły.
  9. Następnie posyp je serem i udekoruj jogurtem z kiełkami.