Pyszny deser malinowo jeżynowy


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 żółtka
  • 250 g Mascarpone
  • 500 g śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g świeżych malin
  • 120 g świeżych jeżyn
  • Polewa:

  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 100 g cukru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • 2 miski
  • sito
  • rondel

Porada szefa kuchni

Pamiętaj o tym, aby śmietana którą będziesz ubijać była schłodzona. Jeśli będzie w temperaturze pokojowej może z niej bardzo szybko przy miksowaniu powstać masło. A jeśli takowe zacznie się tworzyć, dodaj odrobinę schłodzonej śmietanki i wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach.

Mniammm, to coś dla wielbicieli subtelnej konsystencji, słodkich owocowych smaków i kolorów lila róż. Kwiat wczesnej jesieni – bo na straganach śmiało i bez ceregieli możemy się jeszcze skusić na maliny i jeżyny, które połączy w pyszną i delikatną całość włoski kremowy serek. Możecie posypać go wiórkami czekolady lub listkami mięty i włączyć Jezioro Łabędzie Czajkowskiego – będzie jeszcze efektowniej.

Przepis na: Pyszny deser malinowo jeżynowy

  1. Owoce umyj i osusz na sitku.
  2. Śmietanę ubij mikserem na sztywno.
  3. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna dodaj do niej serek Mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie połącz delikatnie obie masy razem. Gotową rozłóż do naczynek, w których będziesz podawać deser i włóż do lodówki.
  5. Składniki polewy umieść w rondelku i na małej mocy palnika podgrzej je cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, a masa zacznie się robić gładka, wyłącz palnik.
  6. Deser udekoruj owocami. Z wierzchu polej polewą, ale dopiero przed podaniem.