Zupa gulaszowa z dziczyzny


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 kg mięsa różnych gatunków (karkówka, golonka, łopatka) z dzika, jelenia i sarny
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • ok. 1 kg włoszczyzny (5 marchewek, 1 por, 2 pietruszki, pół selera)
  • 3 duże papryki czerwone
  • 700 g ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 6 – 8 liści laurowych
  • 6 – 8 ziela angielskiego
  • otarty majeranek
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • kminek (opcjonalnie)
  • Zacierka:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1 jajko

TO CI SIĘ PRZYDA

  • duży garnek
  • tarka o grubych oczkach

Porada szefa kuchni

Jeśli nie masz możliwości zdobyci mięsa z dziczyzny, możesz je zastąpić wołowiną oraz wieprzowiną. 

Dziś na językach danie-konkret dla prawdziwego łowcy smaku, brodatego drwala i myśliwego. Oprócz tego, że sycące i rozgrzewające, to jeszcze niezwykle aromatyczne. Przedstawiamy tradycyjną zupę gulaszową z zacną porcją mięska, czerwonej papryki i cebuli oraz bogatym bukietem pysznych dodatków i przypraw: czerwonym winem, majerankiem, jałowcem i kminkiem. Świetna opcja na jednogarnkowy, stawiający na nogi obiad. Nie tylko dla chłopaków – pokrzepi również dziewczynę drwala.

Zupa gulaszowa z dziczyzny przepis

  1. Włoszczyznę dokładnie opłucz i obierz ze skórek (oprócz pora). Następnie całą pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm (oprócz pora).
  2. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę.
  3. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój je w podobna kostkę co pozostałe warzywa.
  4. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę.
  5. Mięsa dokładnie oczyść z zanieczyszczeń i pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Umieść w dużej misie i oprósz mąką oraz świeżo mielonym pieprzem.
  6. W dużym garnku rozgrzej pozostałe masło klarowane i podsmaż mięsa. Wrzucaj je małymi partiami, aby nie obniżyć temperatury tłuszczu. Gdy mięso się przyrumieni dodaj zeszkloną cebulę. Całość duś jeszcze przez chwilę, doprawiając mieloną papryką, jałowcem, pieprzem oraz solą. Następnie przełóż całość do miski.
  7. Nie myjąc garnka wrzuć do jego środka włoszczyznę, ziemniaki oraz paprykę i zalej 2,5 l wody. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i zagotuj.
  8. Gdy całość zacznie się gotować dodaj podsmażone mięso. Gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny.
  9. W tym czasie przygotuj zacierkę. Wymieszaj dokładnie jej wszystkie składniki i zarób na twarde ciasto. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach na blachę wysmarowaną olejem.
  10. Następnie upiecz je w piekarniku przy 190 stopniach Celsjusza na rumiano-brązowy kolor.
  11. Do zagotowanej zupy dodaj zacierkę oraz wino i gotuj ją jeszcze przez 10 minut.