Racuchy z dynią i jabłkiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 600 g obranej dyni
  • 4 średnie jabłka
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cynamon mielony
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • duża miska

Porada szefa kuchni

Możesz urozmaicić podanie racuchów dodając do nich dżem lub powidła śliwkowe własnej roboty. Możesz je również zabrać następnego dnia do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. W tym celu zapakuj je do papierowego woreczka śniadaniowego.

Co łasuchy uwielbiają jeść na śniadanie? Czyżby lekkie, puszyste, wilgotne racuchy z nutą cynamonu? Czyżby uszy im się trzęsły podczas smakowania ich, a poranek stawał się łatwiejszy do przełknięcia? Słyszeliśmy, że to potwierdzone info, dlatego serwujemy Wam prosto z patelni przepyszne jesienne racuchy z dynią i jabłkami oraz aromatycznymi dodatkami – jak znalazł na ciepłe, smakowite i energetyczne śniadanie. Tylko dla prawdziwych łasuchów.

Przepis na: Racuchy z dynią i jabłkiem

  1. Dynię i jabłka umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne.
  2. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Całość umieść w dużej misie.
  3. Dodaj jajka, cukier cynamon i przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej taką ilość oleju, aby placki w nim nie pływały.
  5. Łyżką nakładaj porcje ciasta i uformuj placuszki. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż racuchy nabiorą złotego koloru.
  6. Gotowe racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.