Tradycyjne flaczki z dziczyzny


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg flaków z dziczyzny (sarna, jeleń, daniel, a nawet łoś)
  • 3,5 l rosołu wołowego
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler
  • masło
  • olej
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • otarty majeranek suszony
  • sól i pieprz

Porada szefa kuchni

Jeśli nie masz dostępu do flaków z dziczyzny możesz zamiennie użyć wołowych. Smak całego dania możesz urozmaicić dodając do niego kilka owoców jałowca. To sprawi że flaki nabiorą prawdziwie leśnego smaku. Na taką ilość zupy, aby smak i aromat jałowca całkowicie nie zdominował dania wystarczy ok 6 – 8 jagód.

Zagadka: która kuchnia obfituje w nietuzinkowe gatunki mięs, staropolskie, przez lata dopracowywane przepisy, ziołowe, naturalne aromaty oraz jest esencją niezwykłej polskiej sezonowości i różnorodności? Oczywiście kuchnia myśliwska! Posiada ona licznych miłośników, lecz dla wielu wciąż jest nieodkryta i trochę nieprzystępna. Dla jednych i drugich serwujemy tradycyjne flaczki z dziczyzny - doskonałą wprawkę do poznawania walorów kuchni myśliwskiej lub dobrze znany przysmak. Nie zrażajcie się pieczołowitym przygotowaniem - warto poświęcić niedzielne popołudnie! Przekonacie się, gdy tylko Wasze kuchnie wypełnią się smakowitymi aromatami imbiru, majeranku, esencjonalnego bulionu... Do dzieła! Jak wrażenia?

Przepis na: Tradycyjne flaczki z dziczyzny

Jeśli używasz świeżych, niegotowanych flaków należy je najpierw przygotować:

  1. Flaki obficie spłucz pod bieżącą wodą.
  2. Zagotuj wodę w garnku, a następnie wrzuć do środa flaki na 5 minut.
  3. Sparzone wylej na sito i zlej zimną wodą.
  4. Nożem zeskrob z flaków wszelkie zanieczyszczenia (ciemne warstwy).
  5. Oczyszczone opłucz pod bieżącą wodą i włóż ponownie do garnka.
  6. Zalej je do przykrycia wodą i postaw na palniku włączonym na średnią moc. Gotuj je, aż zmiękną. Może to potrwać nawet kilka godzin (dłużej niż wołowe).
  7. Jeśli masz obgotowane flaki, namocz je przez 30 minut w zimnej wodzie. Następnie gotuj flaki przez 5 minut w garnku i wylej całość na sito. Ponownie zagotuj wodę i sparz je przez 8 minut. Czynność powtórz 3 razy za każdym razem zmieniając wodę.

Przygotowanie potrawy:

  1. Do dużego garnka wlej rosół i wsyp liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobinę soli. Dorzuć flaki i gotuj przez 1 godzinę.
  2. Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i podsmaż starte warzywa przez 4 minuty. Po tym czasie przerzuć je do garnka z flakami.
  4. Następnie na tej samej patelni rozgrzej odrobinę masła z oliwą na średniej mocy palnika. Wrzuć starte warzywa i cały czas mieszając smaż je przez 5 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz zmielone papryki i smaż kolejne 5 minut. Następnie całość umieść w zupie.
  5. Imbir obierz ze skórki przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Następnie dodaj go do zupy.
  6. Zupę dopraw majerankiem i odrobiną soli z pieprzem. Ostateczne doprawianie solą wykonaj na samym końcu przygotowania.
  7. Zmniejsz moc palnika pod garnkiem i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
  8. Zupę dopraw solą z pieprzem i podawaj z pieczywem posmarowany masłem.