Polędwiczka z ziemniakami


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 mała polędwiczka wieprzowa
  • 1 żółta cukinia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie owoców miechunki
  • 300 g małych, mytych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
  • świeże zioła np.: tymianek, oregano, rozmaryn

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręcznik papierowy
  • 2 naczynia żaroodporne
  • papier do pieczanie lub pergamin

Porada szefa kuchni

Z miechunki możesz przygotować bardzo smaczny, lekko cierpki, słodko kwaśny. Owoce przekrojone na ćwiartki duś na małej mocy palnika cały czas mieszając do momentu aż całkiem skruszeją. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami i podawaj z polędwiczką.

Mięso wieprzowe w kontekście pro zdrowotnym to dość kontrowersyjny temat, często niesłusznie. Dlatego postanowiliśmy obalić mit o braku wartości odżywczych i nadmiarze tych energetycznych w wieprzowinie, zapodając Wam przepis na jej najbardziej kruchą i wysublimowaną tuszę – polędwiczkę. Pewnie nie spodziewacie się, że takie mięsko jest bardzo dobrym źródłem wit. B1 (przewyższa w tym wszystkie inne gatunki mięsa) i wit. E oraz pełnowartościowego białka i żelaza. Nie martwcie się stereotypową wysoką zawartością tłuszczu w wieprzowinie – uległo to już zmianie wraz ze znaczną poprawą jakości polskich hodowli. Mit obalony! Teraz nic nie może Was powstrzymać przed wrzuceniem polędwiczki na ruszt i okraszeniem jej pieczonym ziemniakiem oraz duszonymi warzywami. Smakowało? A może znacie inne propozycje?

Przepis na: Polędwiczka z ziemniakami

  1. Polędwiczki opłucz pod bieżącą, zimną wodą i usuń z nich błonki. Następnie mięso osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Z każdej strony dopraw mięso solą z pieprzem i delikatnie natrzyj oliwą.
  3. Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pozostaw go na sitku, aby odciekł z nadmiaru wody.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  5. Ziemniaki dokładnie obmyj z zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. osusz je papierowym ręcznikiem.
  6. Następnie pokrój na ćwiartki i rozłóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej pergaminem. Całość dopraw ziołami oraz skrop oliwą. Sypiąc przyprawy rozcieraj je w palcach.
  7. Ziemniaki piecz w piekarniku przez 20 – 23 minuty.
  8. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Gdy będzie rozgrzany wrzuć polędwiczkę i krótko obsmaż dokładnie na rumiano z każdej strony. Gotową zdejmij z palnika.
  9. Następnie przełóż mięso do osobnego naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 11 – 12 minut.
  10. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i ją rozgrzej. Wrzuć na nią szpinak i dopraw solą z pieprzem. Duś całość przez 5 minut na średniej mocy palnika. W te sposób pozostanie w ładnym, zielonym kolorze.
  11. Cukinię umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw utnij z niej długie paski.
  12. Wyłóż a talerz gotowe polędwiczki, ziemniaki oraz szpinak i udekoruj danie różyczkami z cukinii oraz owocami miechunki.