Roladki francuskie ze śliwkami


10 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g białego sera
  • 100 g cukru pudru
  • Nadzienie:

  • 500 g świeżych śliwek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 3 łyki stołowe bułki tartej
  • Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki
  • Posypka:

  • 2 żółtka
  • 100 g płatków migdałowych

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • folia spożywcza
  • wałek do ciasta
  • silikonowy pędzelek
  • papier do pieczenia
  • sito
  • duża miska

Porada szefa kuchni

Zamiast świeżych śliwek możesz użyć także tych suszonych, to całkowicie odmieni smak i aromat roladek. Świetnie w tym przepisie sprawdzą się także inne suszone owoce, jak np. żurawina. Podane z gałką lodów pistacjowych skomponują niesamowity deser na wrześniowe popołudnie.

Idzie jesień, a wraz z nią coraz większa ochota na słodkości. Czy potrafilibyście zjeść nasze słodkie i chrupiące roladki francuskie ze śliwkami tak, aby się po nich nie oblizać? To jest prawdziwe wyzwanie dla łakomczuchów. Ten deser to wspaniała alternatywa dla pączków, ale uwaga, bo wciąga jeszcze mocniej!

Przepis na: Roladki francuskie ze śliwkami

  1. Na stolnicę przesiej mąkę oraz cukier puder przez sito.
  2. Następnie rozkrusz biały ser oraz dodaj masło. Całość ugnieć dokładnie na gładkie ciasto.
  3. Gdy będzie odchodzić od dłoni, uformuj z niego kulkę i zawiń szczelnie w folię spożywczą. Zawinięte włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Śliwki dokładnie umyj i osusz z nadmiaru wody.
  5. Następnie przetnij owoce na pół i usuń z nich pestki. Połówki wydrylowanych śliwek przekrój ponownie na pół.
  6. Śliwki umieść w misie i dodaj do nich bułkę tartą, płatki migdałów oraz odrobinę przypraw. Całość delikatnie wymieszaj dłonią i odstaw.
  7. Schłodzone ciasto wyjmij z folii i wyłóż na czystej stolnicy. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm i grubości ok. 1 cm. Podane wymiary nie są sztywną regułą natomiast ważne jest, aby proporcje ich długości były 2:3.
  8. Rozłóż nadzienie na cieście pozostawiając 2 – 3 cm ciasta bez nadzienia na dłuższym boku.
  9. Zacznij zwijać ciasto od strony dłuższego boku w stronę tej części gdzie pozostawiłeś wolne miejsce. Część ciasta bez nadzienia będzie sklejać całą roladkę.
  10. Zawinięte ciasto poporcjuj na kawałki o grubości ok 3 cm (mogą być grubsze).
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  12. Na blasze piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozłożyć kawałki ciasta.
  13. W miseczce roztrzep żółtko, a następnie posmaruj nim roladki z góry i po bokach.
  14. Na koniec posyp całość z góry płatkami migdałów.
  15. Blachy włóż do piekarnika na 30 minut. Gotowe roladki odstaw, aby całkowicie ostygły.