Tarta limonkowa


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła o zawartości tłuszczu powyżej 80%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Masa:

  • 4 limonki
  • 200 g serka Mascarpone
  • 125 g serka Philadelfia
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza
  • tortownica o średnicy 26 cm
  • tarka o grubych oczkach
  • wyciskarka do cytrusów
  • 2 miski
  • mikser

Porada szefa kuchni

Śmietanka powinna zostać odpowiednio schłodzona przed ubijaniem. Jeśli pozostanie w temperaturze pokojowej, istnieje ryzyko, iż zamiast zgęstnieć, zrobi się z niej masło. Natomiast gdy zostanie zbyt mocna ubita i zobaczysz pierwsze oznaki jej rozwarstwiania (początki powstawania masła) dodaj do niej ok 20 – 30 ml zimnej śmietanki i powoli zacznij ubijać na nowo. Ta sztuczka powinna uratować sytuację.

Przeminął już czas upałów, a wraz z nim lemonowe orzeźwienie. Nadszedł czas na lekkie osłodzenie, stąd też pomysł na dzisiejszą tarte limonkową. Choć koniec lata drastycznie objawił się jesienną aurą, nie ma się co z tego powodu chmurzyć! Cóż innego pozwoli Ci rzucić świeżym, promienisty spojrzeniem na nadchodzący weekend jak nie nasz łakoć?

Przepis na: Tarta limonkowa

  1. Składniki na ciasto wymieszaj ze sobą i ugniataj, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli będzie mało elastyczne, dodaj 2 – 3 łyżki zimnego mleka i ponownie zagnieć.
  2. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  3. Limonki sparz wrzątkiem, a następnie zlej zimną wodą.
  4. Całą zieloną skórkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skórki posłużą do dekoracji.
  5. Owoce przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Jeśli w soku znajdą się pestki, usuń je.
  6. W misce umieść serek Philadelphia i Mascapone, dodaj cukier oraz jajka i utrzyj całość mikserem. Następnie dodaj sok z limonek i ponownie utrzyj mikserem.
  7. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno.
  8. Bitą śmietanę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Miskę z masą włóż do lodówki.
  9. Tortownicę wylep ciastem tak, aby powstały ścianki wysokości 3 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach.
  10. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C., a następnie włóż do niego spód od tarty. Piecz go ok 10 – 12 minut, aż uzyska złocisty kolor.
  11. Gotowy spód odstaw, aby wystygł.
  12. Piekarnik ustaw na 150 stopni Celsjusza.
  13. Masę serową wyłóż na upieczony i wystygnięty spód od tarty i włóż całość do piekarnika na ok. 45 minut,
  14. Gotową tarte udekoruj skórką z limonki i posyp cukrem pudrem.
Tarta będzie gotowa do spożycie po całkowitym ostygnięciu.