Szukaj przepisu

Chałka – przepis

6 osób
Łatwe
Składniki
Upieczone chałki
  • Upieczone chałki
  •  P1050682
  •  P1050676
SKŁADNIKI
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania chałki
TO CI SIĘ PRZYDA
  • mikser
  • drewniana łyżka
  • trzepaczka do jajek
  • papier do pieczenia

Chałka z masłem, to znakomity posiłek na śniadanie. Podana ze szklanką mleka, kawy, czy kakao stanowi wymarzony początek dnia. Chyba każda kobieta, która marzy o śniadaniu do łóżka, będzie zachwycona takim zestawieniem. Panowie, ten przepis wcale nie jest trudny, a może być idealnym prezentem z okazji Waszego święta.

sposób przygotowania

  1. Do garnka wbij jajko, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. Całość lekko podgrzej i zmiksuj.
  2. Dodaj sól i wsyp mąkę partiami. Mieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż ciasto przestanie się przyklejać do ścianek garnka.
  3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut, aby dwukrotnie urosło.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  5. Podziel ciasto na pół, a każdą połowę na 3 wałki.
  6. Z 3 kawałków zrób długie wałki i zapleć warkocz, a z drugą częścią powtórz czynność. Warkocze ułóż na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze. Gotowe odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  7. Wbij jajko do miseczki i roztrzep trzepaczką.
  8. Posmaruj jajkiem górną część warkoczy i włóż ciasto do piekarnika na 20-25 minut.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Przepis na chleb żytni
  • chleb3
  • Bułki pszenne
  • Przepis na bułki - kajzerka
  • Kapuśniaczki - świąteczne bułeczki
  • kabka

    Marchewko, piekłam chałkę kilka razy i aż mi się teraz zachciało upiec, kiedy patrzę na Twoją! pychotka! może miałabyś ochotę wziąć udział w konkursie,który organizuję na blogu: konkurs z Dilmah – klik :) zapraszam i pozdrawiam ciepło :)