Szukaj przepisu

Chałka – przepis

90 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Upieczone chałki
  • Upieczone chałki
SKŁADNIKI
  • 1 jajko 2 żółtka 100 g masła, pokrojonego na kawałki 50 g cukru paczka cukru waniliowego 40 g świeżych drożdży 150 g mleka 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania chałki

Śniadanie do łóżka - marzenie każdej kobiety. Żadna z Pań nie oprze się domowej chałce z masełkiem i szklanką mleka.

sposób przygotowania

Do dużego garnka rozbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko - podgrzewamy i miksujemy mikserem. Dodajemy sól i partiami wsypujemy mąkę i wciąż miksujemy (tylko jeśli macie w mikserze opcje do wyrabiania ciasta, jeśli nie, drewniana łycha idzie w ruch!). Po zmieszaniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odklejać się od ścianek. Następnie odstawiamy je na 30 min w ciepłym miejscu (objętość musi wzrosnąć dwukrotnie!). Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na pół, a każdą połowę na trzy wałki. Pleciemy warkocz i ponownie odstawiamy na 15 minut. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Po upływie 15 minut smarujemy górną część warkoczy jajkiem i wkładamy chałki do piekarnika, pieczemy ok 20-25 min. Chałka - moje idealne śniadanie do łóżka, do tego masełko i szklanka mleka... Kto ma ochotę? A na kolację polecam domowe kajzerki - pychota

Autor przepisu:

  • kabka

    Marchewko, piekłam chałkę kilka razy i aż mi się teraz zachciało upiec, kiedy patrzę na Twoją! pychotka! może miałabyś ochotę wziąć udział w konkursie,który organizuję na blogu: konkurs z Dilmah – klik :) zapraszam i pozdrawiam ciepło :)