Chałka


4 osoby
Średnie
Składniki
SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej
  • 60g drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania z wierzchu
  • sezam lub mak do posypania
TO CI SIĘ PRZYDA
  • rondelek
  • stolnica
  • sito do przesiania mąki
  • mikser
  • czysta ścierka
  • papier do pieczenia

PORADA SZEFA KUCHNI

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli podczas pieczenia chałki nadmiernie się zarumieni, przykryj ją folią aluminiową, a unikniesz przypalenia.

Ciepła chałka, prosto z piekarnika to idealna propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Kromki świeżej chałki posmaruj masłem, ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. Podana ze szklanką mleka, kawy czy kakao będzie wymarzonym początkiem dnia. Kto chce takie śniadanie do łóżka, niech podniesie rękę do góry! A ci którzy ręki nie podnieśli, niech podzielą się z nami swoim przepisem na idealne śniadanie.

sposób przygotowania

  1. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj.
  2. Zaczyn zostaw do wyrośnięcia na kilka minut, w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  3. W rondelku rozpuść masło i zostaw do przestudzenia.
  4. Do misy miksera przełóż żółtka i jajko, dodaj 5 łyżek cukru i zmiksuj na gładką masę.
  5. Dodaj zaczyn, przesianą mąkę, szczyptę soli i przy pomocy miksera lub ręcznie wyrabiaj ciasto, do połączenia się składników.
  6. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  7. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
  8. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, bez przeciągów, na około 30 minut.
  9. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 porcji.
  10. Z każdej porcji uformuj wałek o długości około 30 cm, podsypując w razie potrzeby mąką.
  11. Zlep po 3 wałki przy jednym końcu i zaplataj je w warkocz.
  12. Dokładnie sklej końce warkoczy i lekko podwiń pod spód.
  13. Chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  14. Wierzch chałek posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Posyp sezamem lub makiem.
  15. Chałki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.